Jak pěstovat lilek jedlý



Lilek jedlý je náročný na teplo jako jiná teplomilná zelenina – např. zelenina. Nejčastěji jej pěstujeme na záhoně na černé netkané textilii. Jakmile lilek doroste do výšky 30 cm, uštípneme mu vrcholek, aby se rostlina rozvětvila. Vyšší odrůdy vyvazujeme ke kolíku.

Zalévání lilku

Pravidelně zaléváme. Lilek vyžaduje dostatek vláhy, aby mu neodpadávala poupata. Na rostlině necháváme pouze 5 až 6 plodů, aby dobře dozrály. Pozor při sklizni! Plody nesmí být přezrále, jsou pak nahořklé.

Pěstování lilku jedlého

Pěstování lilku jedlého







  • Suché počasí a jeho vliv na zeleninu Počasí hraje důležitou roli ve zdravém růstu a vývoji zeleniny. Suché počasí může mít významný vliv na zeleninové plodiny, a to jak na jejich kvalitu, tak i na výnos. Zde je pár faktorů, které byste měli zvážit při pěstování zeleniny v období sucha. Zalévání, mulčování a ochrana před sluncem V..
  • Jak umístit zeleninu ve skleníku? Nejčastěji se ve skleníku pěstuje paprika, okurky, rajčata, brzy na jaře listový salát. Bohužel každá zelenina má jiné nároky na podmínky. Např. rajčata potřebují suchý vzduch a nižší teploty, na rozdíl od paprik, které snesou vlhko a velké teplo. Z tohoto důvodu je potřeba ve skleníku pěstovat jen druhy zeleniny se..
  • Jak uchovat úrodu? Jak úrodu nejlépe uschovat, uskladnit a zhodnotit? Zde je několik osvědčených tipů na odvlhčení sklepa nebo naopak udělání správného vlhkého klima v příliš suchém sklepu. Správná vlhkost skladovací místnosti nám umožní dlouhé uskladnění zeleniny a ovoce. Odvlhčení sklepa Máme-li k dispozici skladovací prostory příliš vlhké a potřebujeme-li je vysušit, můžeme v nich..
  • Jarní práce na zahradě – březen Jarní zalévání stromů V březnu důkladně zalijeme stálezelené keře nedávno vysazené jehličnany. Za vyšších teplot ve dne totiž silně odpařují vodu, ale v noci, kdy ještě mrzne, nestačí kořeny její úbytek uhradit. Přes polední slunce keře také stíníme prknem, podepřenou deskou nebo pytlovinou. Trávník přihnojíme plným hnojivem nebo rozhozením kompostu...