Choroby převislých pelargonií a muškátů



Korkovitost

Korkovitost – projevuje se během vegetace, hlavně v zimním období, jako zelené a hnědé výrůstky na spodních stranách listů. Tato choroba vzniká nedostatkem světla, nerovnoměrnou zálivkou nebo vysokou vlhkostí vzduchu. Objevuje se hlavně při přezimování pelargonií. Jakmile se rostliny přenesou na venkovní stanoviště, korkovitost většinou zmizí. Staré poškozené listy jsou nahrazeny novými, zdravými.

Plíseň šedá

Plíseň šedá – jedná se o vážnou chorobu pelargonií. Plíseň se objevuje převážně v obdobích vlhka na rostlinách, které nejsou nijak chráněny před deštěm. Choroba se projevuje šedým plísňovým povlakem na všech nadzemních částech. Pelargoniím se nejlépe daří na chráněných místech, kam příliš neprší, např. okenní parapet, zastřešený balkon nebo terasa, výklenek.

Vadnutí a skvrnitost listů

Bakteriální vadnutí a skvrnitost listů pelargonií – bakterie, které rostlinu napadnou, rostlinu oslabí, až dojde k jejímu úhynu – buď části rostliny, nebo celé. Při provedené příčného řezu stonkem, objevíme na řezné ploše hnědé až černé cévní svazky. Listy pelargonií ztrácejí svoji sytě zelenou barvu a křehkost. Takto napadené rostliny již nelze zachránit.

Pelargonie, choroby a škůdci

Pelargonie, pro jižní balkon







  • Oblíbená letnička lobelka Lobelka je oblíbená letnička zejména pro svoji modrou barvu. Původní druh pochází z jižní Afriky. V současné době se můžeme setkat také s jinými barvami květů, např. bílé, růžové nebo karmínové. Jak vypěstovat lobelku Lobelku vyséváme již v únoru. Semena jsou velmi drobná, proto je na substrát vysejeme a pouze přimáčkneme (nezasypáváme). Optimální teplota..
  • Jak pěstovat zeleninu na balkóně Pokud se chcete zapojit do pěstování zeleniny, ale nemáte k dispozici velkou zahradu, balkón může být ideální alternativou. Pěstování zeleniny na balkóně je snadné a zábavné, a zároveň může významně přispět k vaší vlastní udržitelnosti a zdravému životnímu stylu. V tomto článku vám přinášíme tipy pro začátečníky, jak úspěšně pěstovat..
  • Jak pěstovat petúnie Pěstování petúnií Petúnie pěstujeme ze semen nebo si zakoupíme sazenice. Petúnie mají semínka drobnější než mák. Semena vyséváme v první polovině února. Povrch substrátu mírně urovnáme a semena do něho mírně vtlačíme a již nezasypáváme. Semena petúnií nesmí zaschnout, substrát udržujeme stále mírně vlhký. Optimální teplota pro klíčení je kolem 20°C...
  • Jak pěstovat muškáty Pěstování muškátů Muškáty nebo také pelargonie jsou nejoblíbenější balkonové květiny. Mají dlouhou dobu kvetení a poměrně snadno se pěstují. Chorobami a škůdci trpí velmi málo. Muškátům se nejlépe daří na jižní, východní nebo západní straně. Lze je pěstovat také na oknech, která jsou otočená na sever – netrpí zde slunečním..