Velkokvětý plamének – Clematis



Pěstování plaménků

Velkokvěté plaménky patří na našich zahradách k nejoblíbenějším popínavým dřevinám. Aby plaménky bohatě kvetly, potřebují úrodnou humózní a propustnou půdu na slunném stanovišti. Současně je však nutné, aby spodní část rostliny, tzv. krček, byl zastíněný proti jižnímu slunci. Na zastínění podsazujeme nízkými keři nebo polštářovitými trvalkami, např. floxy.

Stříhání a řez plaménku

Další podmínkou pro dobrý růst plaménku je jeho správný řez. Kultivary kvetoucí v květnu a červnu na loňských výhonech se nestříhají, pouze se na jaře zbavují zaschlých konců výhonů. Pokud jej potřebuje ostříhat, uděláme to až po odkvětu. Kultivary kvetoucí od července do září na nových letorostech se řežou každoročně časně zjara nízko nad zemí.

Plamének - pěstování

Plamének – pěstování







  • Řez ovocných dřevin Ovocné dřeviny se na rozdíl od ostatních plodin vyznačují pravidelnou potřebou tvarovaných zásahů a řezu od výsadby až do konce života. Řezy ovocných dřevin dělíme na: Výchovný řez, tzv. tvarovací v období mládí. Udržovací řez nebo také prosvětlovací, obnovovací, průklest během plodnosti. Zmlazovací řez v době stárnutí. Kdy řezat stromy? Jádroviny řežeme..
  • Zahrada pro ptáky Keře na zahradě pro ptáky Je spousta keřů, které jsou nejen dekorativní během roku, ale v zimě nabídnou také potravu ptákům. Při plánování zahrady si vypíšeme všechny rostliny a jejich vlastnosti – šířku, výšky, dobu kvetení, barvu květů, plody. Takto můžeme sestavit skupiny keřů podle výšky, barevnosti nebo plodů. Ptáci zůstávají..
  • Jaké jsou vhodné rostliny pro vřesoviště? Vřesovec (Erica) dorůstá do výšky 20 až 30 cm. Vysazujeme jej na slunné stanoviště do dobré zahradní půdy s příměsí rašeliny a písku. Na zimu jej přikrýváme chvojím, které nezapomeneme na jaře včas odstranit, aby se vřesovce otužovaly. Vřesovec kvete malými půvabnými květy. Různými vřesy a vřesovci můžeme pokrýt i větší..
  • Jaké okrasné dřeviny vybrat do zahrady? Okrasné dřeviny vybíráme podle velikosti zahrady, půdních a klimatických podmínek a také podle orientace pozemku na světové strany. Pravidla pro výběr okrasných dřevin: Opatříme si seznam okrasných dřevin, ve kterém je uvedena doba kvetení, barva květů, olistění, plody, nároky na půdu, světlo, vláhu, atd. Podle prostorových možností zahrady vybíráme druhy..