Pěstování fíkovníků v našich podmínkách



Kde pěstovat fíkovníky

Fíkovníky rostou zejména ve Středomoří. V našich podmínkách je možné fíkovníky také pěstovat. Vyžadují hlubší úrodnou propustnou a vlhkou půdu. V místech, kde během zimy bývají mrazy pod -10 °C je nutná přikrývka pytlovinou.

Jak sázet fíkovníky

Sazenice fíkovníků se sázejí na vzdálenost 3 až 5 metrů od sebe. Řez podporuje tvorbu postranního obrostu. Plody se tvoří za každým listem především na jednoletém a dvouletém dřevě. Fíkovníky začínají plodit po třetím roce. Zralé plody se sklízejí od poloviny září do konce října. Zrající fíky jsou podle odrůdy různě zbarvené – zeleně, žlutě, červeně nebo modře.

Pěstování fíkovníků v květináčích

V méně příznivých polohách lze fíkovníky pěstovat v nádobách. Takto pěstované fíkovníky umístíme na jaře do skleníku nebo do zahrady před bíle natřenou zeď, obrácenou k jihu. Fíkovníky vyžadují dostatek vláhy a přihnojování plným hnojivem. Na zimu je přemisťujeme do chladných bezmrazých místností nebo sklepa s teplotou kolem 10 °C.

Pěstování fíkovníku

Pěstování fíkovníku







  • Šeřík obecný (Syringa vulgaris) Šeřík obecný je klasický kvetoucí keř, který se hojně vyskytuje v českých zahradách, předzahrádkách a parcích. Dorůstá do výšky až6 metrů a šířky až 5 metrů. Květy jsou podle odrůdy bílé, žluté, růžové, nachové, lila-červené nebo také dvoubarevné. Květy jsou plné nebo jednoduché ve vzpřímených, válcovitých latách. Listy mají široce oválný..
  • Pěstujeme japonský javor Japonské javory jsou kompaktní dřeviny s keřovitým růstem a dobrou tvarovatelností. Tvarovat můžeme pomocí řezu nebo vyvazováním. Tyto dřeviny vnášejí do zahrad barevnost v podobě proměnlivosti listů, v závislosti na ročním období. Je vyšlechtěno nepřeberné množství kultivarů, které jsou tvarově i barevně výrazné po celou dobu vegetace. Jak pěstovat japonský javor Než začneme..
  • Opadavé dřeviny do stínu Hortenzie Z opadavých dřevin se na chráněném místě v polostínu s živnou humózní a dostatečně vlhkou půdou dobře daří hortenziím. Hortenzie velkolistá má bílé, růžové, červené nebo modré polokulovité květy. Hortenzie latnatá má bílá květenství latovitého tvaru. Keře hortenzie jsou vysoké 1 až 2 metry a dobře se uplatní jako solitéry nebo v menších..
  • Stálezelené listnaté dřeviny do stínu Pěnišníky neboli rododendrony Na zastíněných stanovištích se dobře uplatní stálezelené listnaté dřeviny. K nejkrásnějším patří neopadavé pěnišníky neboli rododendrony. Existuje velký výběr druhů a kultivarů – odlišují se velikostí, barvou a tvarem květů a také odolností vůči zimním mrazům. Podmínkou pro úspěšný růst a bohaté kvetení je kyselá půda, bohatá na..