Estragon (Artemisia dracunculus)



Pěstování estragonu

V našich podmínkách se pěstuje forma ruská a francouzská. Ta je chutnější, ale není mrazuvzdorná, přezimuje pouze v nádobě v bezmrazé místnosti.

Sběr estragonu

Sbíráme lístky nebo celou nať, kterou seřízneme cca 1/3 nad zemí, aby mohla rostlina opět obrazit.

Estragon (Artemisia dracunculus)

Estragon (Artemisia dracunculus)

Použití v kuchyni

Čerstvé lístky jsou vynikající v bylinkovém másle, přidávají se o do marinád, omáček a k masu.

Léčivé účinky estragonu

Nálev nebo ocet se užívá při zánětech ústní dutiny, dále při nadýmání a zácpě. Estragon má také močopudný účinek.






  • Koriandr (Coriandrum sativum) a jeho pěstování Pěstování koriandru Koriandr je jednoletá bylinka, která se vysévá nejčastěji do truhlíků od dubna do června. Rostliny lze i zakoupit. Potřebuje pravidelnou lehkou zálivku, tato bylinka nemá ráda velká vedra. Sběr koriandru Od června do srpna sklízíme průběžně mladé listy. Použití v kuchyni Koriandr se hodí do různých asijských jídel a..
  • Medvědí česnek (Allium ursinum) Pěstování medvědího česneku Tato drobná cibulovina se rychle množí. Vysaďte ji na podzim pod listnaté stromy, dařit se jí bude i na severně orientovaném stanovišti. Péči nepotřebuje žádnou. Sběr medvědího česneku Sbírají se mladé čerstvé listy, bohužel jen v brzkém jaru, rostlina pak zatahuje. Použití v kuchyni Jedná se o oblíbené kuchyňské..
  • Perila křovitá (Perilla frutescens) – bylinka Perila křovitá je bylinka, která si svou cestu k nám našla z daleké Asie. Její listy obsahují velké množství esenciálních mastných kyselin, čímž pomáhají snižovat cholesterol. Dále má antibakteriální, antiseptické a antioxidační účinky. Tlumí zahlenění a pomáhá při astmatu. Pěstování Perily Perila se u nás pěstuje jako zelenolistá a červenolistá odrůda. Je..
  • Pěstování bazalky Bazalka je jednoletá bylinka, kterou můžeme mít na záhoně i v květináči za oknem. Pěstujeme ji ze semen na slunném místě. Použití bazalky v kuchyni Přidáváme ji do salátů, octů a zálivek. Výborně se hodí všude tam, kde používáme rajčata, protlaky a kečupy. Podobné články: Pěstování lichořeřišnice Libeček (Levisticum officinale) Saturejka..