Petrželka (Petroselinum crispum)



Pěstování petrželky

Petrželka se pěstuje jako dvouletka. Na záhon ji vysejeme v dubnu, nejlépe do řádků. Vždy zvolíme nové stanoviště. Tato bylinka potřebuje hodně zalévat.

Sběr petrželky

Sklízíme postupně lístky. Dáváme pozor na středové srdíčko rostliny, abychom jej nepoškodili.

Petrželka (Petroselinum crispum)

Petrželka (Petroselinum crispum)

Použití v kuchyni

Bez petrželky se neobejdou vývary a další polévky, bramborová a vaječná jídla, saláty. Používá se k zdobení pokrmů.

Léčivé účinky petrželky

Petrželka je silně močopudná, zlepšuje funkci ledvin, snižuje krevní tlak. Čistí krev a napomáhá tvorbě červených krvinek. Podporuje tvorbu hlenu.





  • Třapatkovka nachová (Echinacea purpurea) Květina třapatkovka nachová Třapatkovka nachová označovaná též jako třapatka je vytrvalá rostlina, která je nejčastěji pěstovaná jako okrasná květina (trvalka). K léčivým účinkům se používá celá rostlina, i když nejúčinnější je kořen, dále květ a list. Použít lze také třapatku úzkolistou, která má žluté květy. Droga výrazně zvyšuje imunitu, je antibiotická..
  • Libeček (Levisticum officinale) Pěstování libečku Tato víceletá rostlina dorůstá do výšky až 1,5 m. Potřebuje půdu bohatou na humus a dostatek zálivky. Vysazuje se na jaře. Sběr libečku Čerstvé listy můžeme sbírat během celého vegetačního období, k sušení sbíráme listy počátkem července. Použití libečku v kuchyni Libeček je velmi aromatický, říká se mu zelené maggi...
  • Pěstování kopru Kopr je rostlinou svatojánskou. Byl znám již ve starém Egyptě. Kopr vyséváme do řádků na slunném záhoně. Použití kopru Mladé listy přidáváme do omáček, pomazánek a salátů. Bez kvetoucích vrcholků se neobejde nakládání okurek a jiné zeleniny. Podobné články: Rebarbora nebo také reveň Lebeda zahradní Meduňka lékařská Bazalka (Ocimum basilicum)..
  • Pěstování bazalky Bazalka je jednoletá bylinka, kterou můžeme mít na záhoně i v květináči za oknem. Pěstujeme ji ze semen na slunném místě. Použití bazalky v kuchyni Přidáváme ji do salátů, octů a zálivek. Výborně se hodí všude tam, kde používáme rajčata, protlaky a kečupy. Podobné články: Rebarbora nebo také reveň Lebeda zahradní..