Petrželka (Petroselinum crispum)



Pěstování petrželky

Petrželka se pěstuje jako dvouletka. Na záhon ji vysejeme v dubnu, nejlépe do řádků. Vždy zvolíme nové stanoviště. Tato bylinka potřebuje hodně zalévat.

Sběr petrželky

Sklízíme postupně lístky. Dáváme pozor na středové srdíčko rostliny, abychom jej nepoškodili.

Petrželka (Petroselinum crispum)

Petrželka (Petroselinum crispum)

Použití v kuchyni

Bez petrželky se neobejdou vývary a další polévky, bramborová a vaječná jídla, saláty. Používá se k zdobení pokrmů.

Léčivé účinky petrželky

Petrželka je silně močopudná, zlepšuje funkci ledvin, snižuje krevní tlak. Čistí krev a napomáhá tvorbě červených krvinek. Podporuje tvorbu hlenu.






  • Koření v kuchyni – petržel Známe dva druhy petržele – s hladkými a kadeřavými listy. Petržel s kadeřavými listy je dekorativní, proto ho používáme zejména ke zdobení jídel. Petržel s hladkými listy je zase aromatičtější. Kromě čerstvé nati používáme rovněž kořen petržele. V zelené části je velké množství vitamínů, proto ji dáváme všude, kde se hodí. Petržel obsahuje především..
  • Bobkový list (Laurus nobilis) v kuchyni Použití bobkového listu Bobkový list nebo také vavřín je dřevina, jejíž listy jsou oblíbené a často používané v české kuchyni. Vylepšujeme jimi pokrmy z rajčat, omáčky, hodí se k vařeným rybám, zvěřině a pečeným masům. Tato bylinka má lehké sedativní a antiseptické účinky a podporuje trávení. Čaj prospívá revmatikům a cukrovkářům. K vaření používáme..
  • Třezalka (Hypericum perfoliatum) Pěstování třezalky Tuto léčivku běžně rostoucí v naší přírodě najdeme na chudých lučních půdách a mezích. Odtud si ji můžeme snadno přesadit do zahrádky. Na pěstování je třezalka zcela nenáročná. Sběr třezalky V době kvetení třezalky, sbíráme listy a vrcholy s květy na sušení, nejlépe hned po ránu. Léčivé účinky třezalky Třezalkový čaj..
  • Čerstvé jarní bylinky proti únavě Sedmikráska (listy i květy) – působí dobře na zažívání a činnost jater. Od středověku bývá součástí očistných kůr. Lze ji přidávat do salátu nebo ji ochutit tvarohové pomazánky. Jitrocel kopinatý (listy) – obsahuje sliz, třísloviny, pektiny, vápník, draslík, křemík, zinek, beta-karoten a dvakrát více vitamínu C než citron. Patří mezi..