Příprava sušených rajčat
Rajčata pěstujeme často a rádi, protože domácí rajče má jinou chuť a aroma, než rajče ze supermaketu.
Při přebytku úrody si snadno můžeme rajčata usušit. Nejvíce vhodné jsou datlové odrůdy, které podélně rozkrojíme, u větších plodů ještě rozčtvrtíme. Vyřízneme nebo lžičkou vybereme střední část se semeny. Osolíme, můžeme přidat najemno nasekané bylinky jako bazalka, dobromysl, tymián, provensálské koření, případně pokapeme olejem.
Sušení rajčat v troubě
Připravená rajčata rozložíme na plech s pečícím papírem řeznou stranou nahoru a vložíme do předehřáté trouby na 65 až 80 °C. Sušíme při pootevřených dvířkách asi 5 až 9 hodin. Přibližně v polovině sušení rajčata otočíme řezem dolů. V případě potřeby je ještě jednou či dvakrát otočíme a hlídáme, až budou hotová.

Příprava sušených rajčat
Sušení rajčat v sušičce
Opět naskládáme rajčata řezem nahoru a sušíme přibližně při 60 °C asi 4 hodiny, pak je otočíme. Opět je můžeme otočit ještě několikrát, dokud nebudou usušená. Sušení trvá asi 8 hodin.
Sušení rajčat na slunci
Pokud je slunečné počasí, rajčata nám uschnout během tří dnů. Naskládáme je na síť v rámu řezem nahoru a po prvním dni začneme postupně otáčet. Na noc, a pokud se zhorší počasí, je musíme přenést dovnitř.
- Koření v kuchyni – paprika Od pradávna má koření zvláštní postavení v kuchyni. Sice nás neživí, avšak je vítanou nezbytnou pochutinou, která běžné, nezřídka mdlé základní potraviny učiní voňavými, chuťově výraznými a zajímavými. Paprika jako koření Paprika je jedním z nejrozšířenějších a nejčastěji používaných druhů koření. Pochází z Jižní Ameriky a pěstuje se po celé jižní Evropě i..
- Pěstování ledového salátu Zvláštní formou salátu je ledový salát. Od obyčejného hlávkového salátu se liší bublinatými, křehkými listy, které mají většinou silně zvlněný nebo kadeřavý okraj. Hlávka je podstatně větší a podle odrůdy dosahuje hmotnosti 500 až 800 g. Ledový salát potřebuje ke svému vývoji asi o 14 dnů delší dobu než hlávkový..
- Pěstování řapíkatého celeru Řapíkatý celer Z řapíkatého celeru se využívají jen masité, jemné řapíky. Nevytvářejí žádné bulvy. Řapíkatý celer patří ke kořenovým zeleninám, které ještě příliš nevešly ve známost. Přitom jeho využití v kuchyni je značné. Připravovat jej lze v syrovém nebo vařeném stavu – přidáváme jej do polévek, pod maso, můžeme z něj dělat osvěžující kořeněné..
- Jak používáme organická hnojiva Pro správné používání organických hnojiv dodržujeme následující zásady: Dobře uleželý chlévský hnůj zarýváme do půdy počátkem podzimu, a to do hloubky 10 až 15 cm, aby jej půdní bakterie mohly přes zimu rozložit. Málo kvalitní slamnatý hnůj nejprve zkompostujeme se zemí a použijeme po roce, až uzraje. Kvalitní kompost postačí..


