Zdravá dýně



Dýně nebo také tykve není potřeba představovat. V posledních letech se staly nedílnou součástí našeho jídelníčku. Jedná se o velmi zdravou zeleninu, která má také léčivé účinky.

Dýně v kuchyni

V kuchyni je možné díky dýni a několika málo ingrediencí (koření a bylinky) vytvořit chutné a výživné pokrmy. Dužnina dýně obsahuje 25 kcal na 100 g, je nízkokalorická a bohatá na vlákninu. Odrůdy se sytě oranžovou dužninou mají 12x vyšší obsah vitamínu A než mrkev. Vitamín A je považován za vysoce účinný antioxidant bránící tvorbě volných radikálů, čímž brání stárnutí buněk. Má vliv na prevenci proti rakovině a kardiovaskulárním nemocem. Semena dýně obsahují 91% nenasycených mastných kyselin nezbytných pro stavbu buněk. Olej z nich je ceněn také jako lék.

Zdravá dýně

Zdravá dýně

Dýni je možné jíst syrovou, pečenou, vařenou v páře i ve vodě. Některé odrůdy je nutné loupat, jiné spotřebujeme i se slupkou.

Skladování dýně

Dýni sklízíme na podzim před prvními mrazíky. Skladujeme pouze vyzrálé kusy, a to v bezmrazém sklepě (v temnu a chladu). Takto uskladněná vydrží řadu měsíců.





  • Ekologické zahrady a udržitelné zemědělství Ekologické zahrady a udržitelné zemědělství jsou důležitou součástí ochrany naší planety. Když se rozhodneme vytvořit zahradu, můžeme přispět k ochraně přírody tím, že se zaměříme na ekologické praktiky a udržitelné zemědělství. Ekologická zahrada Jedním z nejdůležitějších kroků při vytváření ekologické zahrady je používání organických hnojiv a pesticidů, které minimalizují negativní..
  • Pravidla pro zakládání záhonů Jak využít záhony na maximum Chceme-li využít záhony na maximum, vyplatí se nám pěstovat na jednom záhonu nejdříve předplodinu, po ní hlavní plodinu a pak plodiny následné. Můžeme také na jednom záhonu pěstovat smíšené kultury současně. Vždy však zvolíme takové druhy, které se navzájem podporují v růstu nebo které dokážou odpuzovat..
  • Co je mulčování Mulčování je zakrývání půdy kolem rostlin s cílem zabránit vysušování půdy. Mulčujeme slámou, posekanou trávou nebo kůrou – tyto materiály se postupně rozkládají a rostliny tak mají přísun organického materiálu a živin. K dalším mulčovacím materiálům patří fólie nebo mulčovací textilie, které mají především zabránit prorůstání plevelů. Podobné články: Zelenina..
  • Višně v zahradě Višně jsou kyselejší jak třešně. Dozrávají asi o 14 dní později jak třešně, tzn. Od poloviny června až do konce července podle druhu. Kam zasadit strom višně Višně jsou oproti třešním na výběr stanoviště méně náročné. Snesou i sušší půdu. Kvetou později než třešně, proto většinou odolají lépe nepřízni počasí...