Recepty na vaření z brokolice



Brokolice dušená s masem

  • 60 dkg brokolice
  • 40 dkg vepřové plece
  • Olej, sůl, pepř
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 5 lžic rajčatového kečupu
  • 2 vejce uvařená natvrdo

Vepřové maso naklepeme a nakrájíme na kostky. Za stálého míchání je opečeme na oleji, vyjmeme, pak na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli a vmícháme rozdrcený česnek. Hned přidáme maso, sůl, pepř, trochu vody a dusíme je, až téměř změkne. Při tom je občas zamícháme a podlijeme vodou. Brokolici rozdělíme na drobné růžičky, přidáme je k masu a dusíme, až změknou. Nakonec vmícháme kečup a při podávání ozdobíme porce dílky vařených vajec.

Nákyp z brokolice se šunkou

  • 70 dkg brokolice
  • 20 dkg šunky
  • 4 dkg másla
  • 30 dkg sýrové omáčky
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce strouhaného sýra
  • Pepř, sůl

Očištěnou brokolici uvaříme v osolené vodě doměkka, vyjmeme a necháme okapat. Pak ji rozebereme na růžičky, stonek pokrájíme na menší kousky a vše vložíme do nákypové formy vymazané máslem. Brokolici posypeme šunkou nakrájenou na nudličky a zalijeme sýrovou omáčkou, smíchanou se žloutkem a pepřem. Vše posypeme strouhaným sýrem, poklademe vločkami másla a zapečeme v mírně vyhřáté troubě. Podáváme s vařenými brambory a s jemným zeleninovým salátem.

Příprava sýrové omáčky: 3 dl tvrdého sýra, 3 dkg másla, sůl. Do teplé bešamelové omáčky přidáme nastrouhaný sýr a mícháme, až se rozpustí. Pak zjemníme máslem.

Smažená brokolice

  • 60 dkg brokolice
  • 2 malá vejce
  • 2 lžíce mléka
  • Hladká mouka, strouhanka, sůl, tuk na smažení

Očištěnou brokolici vložíme do vařící osolené vody, uvaříme do poloměka, vyjmeme a nakrájíme na kratší kousky. Pak je slabě osolíme, obalíme v hladké mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a ve strouhance a usmažíme dozlatova v rozehřátém tuku. Podáváme s vařenými nebo opékanými brambory a se zeleninovým salátem nebo s tatarskou omáčkou.

Kořeněná brokolice s masem

  • 70 dkg brokolice
  • Sůl, máslo, mletý pepř
  • 1 cibule
  • 1 zelená paprika
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 20 dkg pečeného masa nebo šunky
  • 4 lístky bazalky
  • Několik lístků kerblíku nebo petrželky
  • 4 vejce uvařené natvrdo

Drobně nakrájenou cibuli, papriku a česnek osmahneme na másle, přidáme brokolici rozebranou na malé růžičky, několik lžic vody, rajčatový protlak, sůl a dusíme 5 minut. Pak přidáme maso (šunku) nakrájené na kostičky, usekané bylinky a dusíme dále, až brokolice změkne a všechna voda se odpaří. Při podávání ozdobíme každou porci čtvrtkami vařených vajec.

Salát z brokolice

  • 0,5 kg brokolice
  • 2 lžíce oleje
  • Citronová šťáva, pepř, sůl

Dokonala očištěnou brokolici nakrájíme na drobné kousky. Olej, pepř, sůl a citronovou šťávu rozšleháme, nalejeme na brokolici a hned podáváme. Stejně můžeme připravit salát i z uvařené brokolice.

Brokolice

Brokolice

Mozeček z brokolice

  • 80 dkg brokolice
  • 5 dkg másla
  • 1 cibule
  • 8 vajec
  • Pažitka, sůl

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na rozehřátém másle, přidáme očištěnou, drobně nakrájenou brokolici, sůl, 4 lžíce vody a dusíme, až brokolice změkne a voda se odpaří. Měkkou brokolici zalijeme rozšlehanými vejci, osolíme a mícháme, až se vejce srazí. Na talířích posypeme brokolici drobně nakrájenou pažitkou. Podáváme s vařenými brambory nebo s pečivem a se zeleninovým salátem.





  • 10 nejčastěji pěstovaných zeleninových rostlin Pěstování vlastní zeleniny nám zajistí čerstvou a chutnou stravu přímo z naší zahrady. Existuje mnoho druhů zeleniny, které jsou oblíbené mezi zahradníky a často se objevují na zahrádkách po celém světě. Zde je 10 nejčastěji pěstovaných zeleninových rostlin a několik tipů, jak se o ně správně postarat. Nejčastější zelenina k..
  • TOP zelenina pro pěstování na zahrádkách Kterou zeleninu má smysl pěstovat jako hlavní produkty na naší zahradě? Z neobvyklých druhů můžeme pěstovat rebarboru, chřest, topinambury, ačokču, tuřín nebo různou listovou zeleninu. V obchodech je lze koupit jen občas a cena není příliš příznivá. Vhodná a nenáročná k pěstování je také cukrová kukuřice, která patří k teplomilným druhům, proto ji vysazujeme..
  • Kterou zeleninu vysévat v červnu a v průběhu léta? Některé druhy zeleniny můžeme na záhony vysévat i v průběhu června. Vysazujeme je na místa, která se uvolnila po raných druzích. Vysévání zeleniny v červnu Karotka patří k zelenině, kterou vyséváme ještě v červnu. Stejně tak i řepu salátovou, u které nám narostou malé křehké bulvičky. Další zeleninou vhodnou pro pozdní výsev je..
  • Pěstování papriky Paprika patří k teplomilné zelenině. Sázíme ji do chráněných oblastí. Má ráda slunečnou polohu a záhřevnou půdu. Sazenice papriky vysazujeme do sponu cca 70 x 40 cm. Záhon může být potažený černou netkanou textilií. U paprik postranní výhony nevyštipujeme jako u rajčat, ale necháváme je růst. Papriku pravidelně zaléváme ke kořenům...