Kupujeme ovocné stromky



Jak poznáme kvalitní sazenice

Sazenice nakupujeme přímo v ovocných školkách. Tam mají vyorané sazenice založené v zemi, takže kořeny nevysychají, jak tomu bývá na tržištích nebo v některých zahrádkářských prodejnách. Kořeny by měly být přikryté alespoň rašelinou, pilinami nebo vlhkým hadrem.

Každá sazenice má být opatřena visačkou, na které je uvedena odrůda, podnož a kvalita (kupujeme vždy první jakost). U stromků dbáme na to, aby byl kmínek dostatečně tlustý a hladký. Korunka má být jednoletá, maximálně dvouletá.

Sazenice keřového rybízu a angreštu mají mít výhony dlouhé 1 metr, stromkové tvary kmínek v délce 90 až 110 cm a výhony dlouhé v korunce cca 40 cm. Maliník a ostružiník mají mít jeden zdřevnatělý výhon tlustý v krčku 7 až 20 mm a na něm dole dobře vyvinutý živý pupen.

Jak mají vypadat kořeny

Každá sazenice má mít dobře vyvinutý kořenový systém s několika silnějšími hlavními výhony a četnými vlasovými kořínky. Takováto sazenice se při pečlivém zasazení brzy ujme a později dobře roste. Kořeny musejí být svěží, ne oschlé. Při přepravě na zahradu kořeny chráníme před poškozením, nejlépe igelitovým pytlem.

Kupujeme ovocné stromky

Kupujeme ovocné stromky







  • Řez ovocných dřevin Ovocné dřeviny se na rozdíl od ostatních plodin vyznačují pravidelnou potřebou tvarovaných zásahů a řezu od výsadby až do konce života. Řezy ovocných dřevin dělíme na: Výchovný řez, tzv. tvarovací v období mládí. Udržovací řez nebo také prosvětlovací, obnovovací, průklest během plodnosti. Zmlazovací řez v době stárnutí. Kdy řezat stromy? Jádroviny řežeme..
  • Jaké jsou vhodné rostliny pro vřesoviště? Vřesovec (Erica) dorůstá do výšky 20 až 30 cm. Vysazujeme jej na slunné stanoviště do dobré zahradní půdy s příměsí rašeliny a písku. Na zimu jej přikrýváme chvojím, které nezapomeneme na jaře včas odstranit, aby se vřesovce otužovaly. Vřesovec kvete malými půvabnými květy. Různými vřesy a vřesovci můžeme pokrýt i větší..
  • Čilimník nachový – Cytisus purpureus Pěstování čilimníku nachového Čilimník nachový je keř s převislými větvemi, vysoký cca 0,4 až 0,6 metrů. Kvete v květnu a červnu množstvím nachově červených květů. V malých zahrádkách se uplatní jako solitéra. Ve větších zahradách vysazujeme čilimník ve skupinách se zakrslými dřevinami a vyššími trvalkami. Hodí se i do velkých skalek. U čilimníku..
  • Jak pěstovat mochnu Mochna – Potentilla – patří mezi trvalky a opadavé keře, je oblíbená pro květenství malých miskovitých květů. V případě příznivého počasí otevře svoje květy už v druhé polovině dubna. Vysoké druhy mochny se hodí do záhonových lemů. Zakrslým druhům se bude skvěle dařit ve skalkách. Umístění mochny Mochna je plně mrazuvzdorná, svědčí..