Sázíme ovocné stromky



Jak sázet ovocné stromky?

Podzim je ideální doba pro výsadbu ovocných stromků. Zakoupené sazenice vysadíme co nejdříve. Pokud sázíme až za několik dní po nákupu, musíme sazenice ošetřit tak, aby jim nezaschly kořeny. Dáme je do studeného sklepa a kořeny kropíme vodou nebo je přikryjeme mokrými hadry. Můžeme je také založit do vlhké půdy v zahradě. Před sázením ponoříme kořeny sazenic na den do nádoby s vodou, aby ji dostatečně nasály.

Příprava místa na sázení

Ovocné stromky sázíme do předem připravených jam, které vyhloubíme alespoň 1 měsíc předem. Pro vyšší stromky nebo u stromků se slabým kořenovým systémem a ve větrných polohách zatlučeme do středu jámy opěrný kůl. Teprve pak do jámy zasadíme stromek.

Méně úrodnou půdu vylepšíme proleželý, kompostem. Nikdy nepoužíváme čerstvý chlévský hnůj, protože by mohl popálit kořínky.

Půdu po zahrnutí jámy ke kořenům opatrně přišlápneme a sazenici dobře zalejeme. Kmínek přivážeme ke kůlu na volno, aby stromek mohl přes zimu spolu se zeminou volně sedat. Výhony zkracuje až na jaře.

Sázíme ovocné stromky

Sázíme ovocné stromky







  • Šeřík obecný (Syringa vulgaris) Šeřík obecný je klasický kvetoucí keř, který se hojně vyskytuje v českých zahradách, předzahrádkách a parcích. Dorůstá do výšky až6 metrů a šířky až 5 metrů. Květy jsou podle odrůdy bílé, žluté, růžové, nachové, lila-červené nebo také dvoubarevné. Květy jsou plné nebo jednoduché ve vzpřímených, válcovitých latách. Listy mají široce oválný..
  • Zahrada pro ptáky Keře na zahradě pro ptáky Je spousta keřů, které jsou nejen dekorativní během roku, ale v zimě nabídnou také potravu ptákům. Při plánování zahrady si vypíšeme všechny rostliny a jejich vlastnosti – šířku, výšky, dobu kvetení, barvu květů, plody. Takto můžeme sestavit skupiny keřů podle výšky, barevnosti nebo plodů. Ptáci zůstávají..
  • Jeřáb moravský Jeřáb moravský patří k netradičnímu ovoci pěstovanému v našich zahradách. Lze jej pěstovat až do nadmořské výšky 1200 metrů. Jeho plody mají sladkou chuť, jsou červené barvy a zrají od konce srpna do poloviny září. Plody obsahují množství vitamínu C a proto se někdy označují jako citron severu. Podobné články:..
  • Jaké jsou vhodné rostliny pro vřesoviště? Vřesovec (Erica) dorůstá do výšky 20 až 30 cm. Vysazujeme jej na slunné stanoviště do dobré zahradní půdy s příměsí rašeliny a písku. Na zimu jej přikrýváme chvojím, které nezapomeneme na jaře včas odstranit, aby se vřesovce otužovaly. Vřesovec kvete malými půvabnými květy. Různými vřesy a vřesovci můžeme pokrýt i větší..