Bylinka měsíček lékařský



Pěstování měsíčku na zahradě

Měsíček lékařský je letnička, která nenosí svůj název nadarmo. V lidovém léčitelství se používaly především oranžově zbarvené jazykovité květy. Měsíček lékařský zmírňuje záněty sliznic, uvolňuje křeče, působí protizánětlivě a baktericidně. Z drogy se připravuje nálev nebo se používá ve směsi s dalšími bylinami. Zevně měsíček působí proti mikroorganismům způsobujícím záněty pokožky. Používají se např. obklady z nálevu.

Příprava lihové tinktury z měsíčku lékařského

Vzhledem k hojivým účinkům měsíčku lékařského, se připravuje lihová tinktura. 1 díl drogy macerujeme dva týdny v 10 dílech 50% lihu. Při použití 1 kávovou lžičku ředíme ¼ litru převařené vody.

Příprava měsíčkového oleje

V minulosti se používal také měsíčkový olej. Jazykovité květy vtěsnáme do lahvičky s širším hrdlem a postavíme na slunce. Během několika dní se začne uvolňovat oranžová tekutina, kterou slijeme a uchováme v chladnu.

Další použití měsíčku

Odvar z měsíčku se používá v kosmetice. Pro své zjemňující účinky se hodí na omývání obličeje a krku.

Použití měsíčku v zahradě

Měsíček lékařský nám dokáže pomoci také v zahradě na záhonech. Silicemi, jež obsahuje, odpuzuje některé škůdce, zvláště háďátka.

Pěstování měsíčku lékařského

Pěstování měsíčku lékařského







  • Pěstování zeleniny a rostlin, které odpuzují škůdce V zahradničení existuje skvělý způsob, jak spojit estetiku a funkčnost – kombinováním zeleniny s rostlinami, které mají schopnost odstrašit škůdce. Tato strategie vytváří nejen poutavý krajinný design, ale také přirozenou ochranu pro vaše rostliny. Pěstování bylinek nebo květin a zeleniny na jednom záhoně Mnoho bylinek má výraznou vůni a silné..
  • Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) Třezalka tečkovaná, známá také jako Hypericum perforatum, je vytrvalá bylina se vyskytující převážně v Evropě, Asii a Severní Americe. Je to uklidňující bylinka bez vedlejších účinků. Obsahuje barvivo hypericin, z flavonoidů hlavně důležitý rutin. Červenému barvivu obsaženému v květech se říká „krev svatého Jana Křtitele“. Má dlouhou historii používání v tradiční medicíně..
  • Smil kari (Helichrysum) a jeho pěstování Smil kari pochází z Turecka a je také známý jako maggi koření. Využívá se při přípravě orientálních jídel, drůbeže, ryb, rýže, majonéz nebo polévek a omáček. Má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Používá se k pročištění průdušek. Pěstování smilu Smil kari pěstujeme na slunném a nezamokřeném stanovišti. Na zimu je přesuneme do bezmrazové..
  • Kontryhel (Alchemilla mollis) Pěstování kontryhelu Kontryhel je trvalka rostoucí běžně v přírodě, lze také zakoupit sazenice. Vysaďte ji v květnu přímo na stanoviště. Rostlině vyhovuje vlhčí půda, v horkém počasí je nutné zalévat. Sběr kontryhelu K sušení sbíráme kvetoucí nať a listy. Do pokrmů dáváme čerstvé lístky. Použití v kuchyni Čerstvé mladé listy nahořklé chuti lze přidávat do..