Meduňka lékařská



Pěstování meduňky lékařské

Meduňka lékařská je příbuzná s mátou. Pěstujeme ji na slunci a v polostínu.

Použití meduňky

Před rozkvětem sklízíme citronově vonící listy. Zdobíme jimi saláty, přidáváme je do omáček, k masům a do majonéz. Uklidňující meduňkový čaj příjemné chuti pijeme nejlépe před spaním.

Meduňka lékařská

Meduňka lékařská







  • Bazalka (Ocimum basilicum) Pěstování bazalky Bazalka se předpěstovává v teplém skleníku, proto je lepší si zakoupit již vypěstované sazenice. Ven je vysadíme po ledových mužích. Tato bylinka potřebuje hodně živin a vláhu. Sběr bazalky Průběžně sbíráme čerstvé listy. Sušená bazalka velmi rychle ztrácí aroma. Použití v kuchyni Tato jednička mezi kuchyňskými bylinkami ochutí saláty, masa,..
  • Pěstování majoránky (Majorana hortensis) Majoránka se pěstuje jako letnička. Vyséváme ji od března doma do truhlíku, v květnu ji přesadíme na záhon. V zahradních centrech můžeme koupit i sazenice. Majoránce vyhovuje slunné místo a vápenatá půda.   Jak vysévat majoránku Majoránka je bylinka s dlouhou vegetační dobou, proto je nutné ji vysévat již na přelomu února a..
  • Estragon (Artemisia dracunculus) Pěstování estragonu V našich podmínkách se pěstuje forma ruská a francouzská. Ta je chutnější, ale není mrazuvzdorná, přezimuje pouze v nádobě v bezmrazé místnosti. Sběr estragonu Sbíráme lístky nebo celou nať, kterou seřízneme cca 1/3 nad zemí, aby mohla rostlina opět obrazit. Použití v kuchyni Čerstvé lístky jsou vynikající v bylinkovém másle, přidávají se o..
  • Řepík lékařský Pěstování řepíku lékařského na zahradě Řepík lékařský můžeme vysadit na trvalkový záhon. Jeho drobné žluté květy poskládané do štíhlých květenství budou zdobit zahradu po celé léto. Použití řepíku Řepíkovou nať přidáme do čajů při žaludečních potížích, samotným řepíkovým čajem kloktáme při zánětech v ústech. Na hnisavé rány používáme i jen samotnou..