Bylinky, které odpuzují škůdce a choroby v zahradě



Na naší zahradě můžeme pěstovat rostliny, které umějí škůdce a choroby odpuzovat, a proto se mohou stát našimi spolehlivými nenápadnými pomocníky.

Řebčík císařský odpuzuje česnekovým zápachem svých cibulí hraboše.

Česnek se má vysadit kdekoliv na zahradě mezi rostlinami, jimž hrozí padlí nebo rzi.

Lichořeřišnice vysazujeme pod korunami ovocných stromů, kde odpuzují mšice.

Pelyněk může být preventivně vysazován proti rzi vejmutové mezi rybízovými keři.

Saturejka ochrání fazole před mšicí makovou a květilkami.

Levanduli vysazujeme k růžím, protože nevoní mšicím.

Měsíček a aksamitník odpuzují háďátka.

Levandule - bylinka

Levandule – bylinka







  • Bazalka pravá (Ocimum basilicum) Bazalka pravá je jednoletá aromatická bylina, vysoká až 40 cm. Drogou je kvetoucí nať. Obsahuje silice, třísloviny, tanin, bazalkový kafr a další látky. K čemu slouží bazalka Bazalka je mimořádně univerzální bylina. Zlepšuje trávení, působí proti nadýmání, je protizánětlivá i mírně antibiotická. Drogu podáváme formou nálevu, doba vyluhování do 10..
  • Pelyněk pravý v zahradě Pelyněk pravý (Artemisia absinthium) se ve volné přírodě vyskytuje na slunných místech. Coby rostlina je však velice vhodný i do zahrádky. Jak pěstovat pelyněk pravý Pelyněk pravý je dvouletá vytrvalá rostlina. V průběhu jednoho roku vyroste růžice a ve druhém roce stonek. Na jaře nezapomeneme odříznout všechny stonky, takže se pelyněk..
  • Bylinky a babské rady Jak se zbavit plísně na nohou Na odvar použijeme jetel luční (cca množství, které se vejde do zavařovací sklenice 0,7 l). Vaříme tak dlouho, až zhoustne a pak necháme vychladnout. Vzniklou kašičku nanášíme na dobře umyté nohy a opakujeme tak dlouho, dokud plíseň nezmizí. Bolesti zad a svalů Na bolesti..
  • Medvědí česnek (Allium ursinum) Pěstování medvědího česneku Tato drobná cibulovina se rychle množí. Vysaďte ji na podzim pod listnaté stromy, dařit se jí bude i na severně orientovaném stanovišti. Péči nepotřebuje žádnou. Sběr medvědího česneku Sbírají se mladé čerstvé listy, bohužel jen v brzkém jaru, rostlina pak zatahuje. Použití v kuchyni Jedná se o oblíbené kuchyňské..