Škůdci a choroby košťálové zeleniny



Pro výsadbu používáme vždy zdravou sadbu, košťáloviny nikdy nepěstujeme na záhoně, kde se choroba vyskytla, a to nejméně 4 až 6 let a kořeny i zdravých rostlin po sklizni nedáváme do kompostu, ale po usušení je pálíme.

K dobrému vývoji rostlin přispívá časté okopávání, zalévání a přihnojování, nejlépe zředěnými tekutými průmyslovými hnojivy. Použití zředěného zákvasu drůbežího trusu je rizikové, protože láká květilku zelnou. Jedná se o mouchu, která klada vajíčka ke krčku rostlin a vylíhlé larvy je pak ožírají a rostliny hynou. Zvláště citlivý je květák.

Z dalších škůdců působí za suchého teplého počasí značné škody dřepčíci, kteří požírají listy, zvláště na mladých rostlinách. Preventivně pomáhá kypření půdy a pravidelná zálivka, při velkém výskytu postřik.

Chemický postřik je účinný i proti krytonosci zelnému, jehož larvy jsou příčinou nádorů na kořenech košťálové zeleniny, v nichž se vyvíjejí.

Proti listovým mšicím, které jsou zejména u zel příčinou zkrabacení listů a později zahnívání hlávek, je nejvhodnější postřik.

Mšice, škůdci na zahradě

Mšice, škůdci na zahradě

Nejvážnější chorobou košťálovin je nádorovitost kořenů, kterou působí houba hlenka kapustová. Rostliny napadené chorobou se špatně vyvíjejí a mají malé konzumní části. Protože choroba se vyskytuje hlavně na kyselé půdě, je preventivním opatřením vápnění záhonů prachovým páleným vápnem buď na podzim při rytí, nebo na jaře s 2 až 3 týdenním předstihem před výsadbou sazenic.






  • Růže dužnoplodá a její škůdci Jak využít růži dužnoplodou? Růže dužnoplodá je nejen okrasný keř, který najdeme v zahradách, ale je to také zdroj šípků, ze kterých je možné vyrábět džemy. Šípky růže dužnoplodé jsou velké až 30 mm a obsahem látek jsou srovnatelné se šípky růže šípkové. Škůdce šípků – vrtule V posledních letech odchází k častému..
  • Hnědé skvrny na luscích hrášku Choroby hrášku Pěstování hrášku je snadné a zvládnou je i děti. Někdy i při sebelepší péči dojde k znehodnocení lusků vlivem povětrnostních podmínek. Lesklé skvrny na luscích hrášku jsou projevem napadení třásněnky zahradní. Lusky postupně mění barvu ze zelené do hnědé, jsou menší a deformované. Třásněnka zahradní nejvíce hrachu škodí..
  • Vlnovník vrbový – škůdce okrasné vrby Vlnovník vrbový je roztoč, který napadá okrasnou vrbu a způsobuje silně pokroucené a nahuštěné chuchvalce výhonů. Větvičky jsou navíc slabé. Ochrana před vlnovníkem vrbovým Nejvhodnější ochranou před vlnovníkem vrbovým je odřezávání hálek i s kousky napadených větví, a to v jarním a letním období. Na jaře můžeme proti tomuto roztoči použít i..
  • Jak se brání příroda proti chorobám a škůdcům? Příroda se umí proti škůdcům a chorobám bránit sama. Používá k tomu různé způsoby biologické ochrany, které bychom měli cílevědomě podporovat a nenarušovat tento přirozený proces neuváženou chemickou ochranou. Především pečujeme o užitečné ptactvo. Instalujeme v zahradách ptačí budky a v zimním období ptáky krmíme. Vysazujeme do zahrady keře, které umožní ptákům zakládání..