Pilatky – nebezpečí pro růže



Růže patří mezi naše nejoblíbenější rostliny, které najdeme na každé zahrádce. Růže ohrožuje hned několik škůdců, kteří poškozují nejen zdraví rostlin, ale také působí na jejich vzhled.

Mezi nejčastější škůdce růží patří larvy pilatek – housenice.

Jaký je rozdíl mezi housenkami a housenicemi?

Housenice nejsou housenky. Housenky jsou larválním stadiem motýlů, mají 2 až 5 párů panožek s háčky. Housenice jsou larválním stadiem některých druhů blanokřídlého hmyzu, především pilatek. Mají 6 až 9 párů panožek bez háčků.

Jak poznáme pilatky na růžích?

Nejznámější pilatkou na růžích je pilatka drobná, která způsobuje stočené listy do dvou trubiček rovnoběžně s podélným žebrem a rubem listu dovnitř. V těchto rourkách žijí housenice v květnu, červnu a začátkem července. V červenci pak již dospělé housenice listy opouštějí, spouštějí se k zemi, v půdě přezimují, zjara se tam i kuklí a v květnu již vylétávají dospělci. Pilatka drobná nenapadá růže s lesklými a hladkými listy.

Pilatka na růžích

Pilatka na růžích

Doporučení pro pěstitele růží

Listy napadené pilatkou včas otrháme a zničíme. Postřik pesticidy je naprosto zbytečný: housenicím neublíží, protože jsou schované ve stočených listech.

Další druhy pilatek

Mimo nejrozšířenější pilatky drobné existují také další druhy.

Pilatka listová se vyskytuje ve formě malých slimáčků, kteří žijí na listech od června do konce léta. Skeletují listovou plochu na lícní straně tak, že spodní pokožka a silnější žilky zůstávají nepoškozené. Listy později odumírají, schnou a rostlinu hyzdí. Dospělé housenice pilatky listové jsou velké 6 až 10 mm a svým zbarvením splývají s barvou listů. Přezimují a kuklí se v půdě. Tento typ pilatek nenapadá růže s lesklými a hladkými listy.

Pilatěnka růžová je velký žrout listů. Tento škůdce vyvolává na růžích i holožír, tj. poškození rostlin v důsledku úplného ožrání listů. Housenice této pilatěnky nejdříve skeletují listy, později je sežírají od okraje a sedí na listech tak, že zadeček je svinutý dolů nebo zakřiven nahoru do písmene S. Dospělé housenice jsou dlouhé až 2 cm a kuklí se v půdě. Tento škůdce má celkem dvě generace do roka a první příznaky napadení se projevují hákovitým ohnutím výhonku následkem nakladení vajíček hluboko pod pokožku výhonu do podélné řady. Jejich napadením nejvíce trpí remontantky a šípkové růže.

Pilatka tmavokřídlá škodí obdobně jako pilatěnka růžová. Housenice jsou velmi podobné, napadené výhony se však jen mírně zakřivují, nikdy se neohýbají hákovitě.

Pilatka růžová vyžírá listy růží od okraje, popř. v nich dělá díry. Dospělé housenice jsou 10 až 15 mm dlouhé a kuklí se v seříznutých větvičkách. V jejich dřevě si vyžírají asi 20 mm dlouhou chodbičku, jejíž otvor pak před kuklením ucpou drtí. Na našem území má tato pilatka dvě generace do roka.

Chodbičky ve dřevě růží

Škodlivé pilatky nacházíme nejen na listech růží. Někdy objevíme ohýbající se výhon růže nebo usychající a hynoucí výhon, často včetně polorozvitého květu, zjistíme na něm otvůrek, kterým vypadává ven drť a trus. To je znamení, že je výhon napaden pilatkou.






  • Hniloba u révy vinné Octová hniloba Octová hniloba se během zrání hroznů vinné révy objevuje téměř u všech révových keřů. Ať už jsou pěstovány ve velkém nebo v malém na našich zahradách. Přímá ochrana před touto hnilobou neexistuje. Původcem octové hniloby jsou mikroorganismy, které se přirozeně vyskytují na hroznech. Jak poznáme napadení touto chorobou? U..
  • Slimáci a plži v zahradě Co se slimáky v zahradě? Slimáci a plži jsou aktivní hlavně přes noc. Plži působí velké škody na všech zelených rostlinách, ať jde o zeleninu, trvalky nebo letničky. Přes den se skrývají ve vlhkých a tmavých úkrytech, čehož pozorný zahradních využije. Ekologická likvidace slimáků Na zem se večer položí prkno, lepenka..
  • Jak se bránit padlí na rostlinách Klimatické výkyvy můžou vážně ohrozit jak okrasnou, tak užitkovou zahradu. Velké sucho nebo naopak velké vlhko ničí nejen vegetaci, ale extrémní počasí napomáhá šíření určitých druhů nemocí a škůdců. V horkém suchém létě se u rostlin může objevit nepříjemná choroba padlí. Je to práškově bílá nebo našedlá houba objevující se na..
  • Strupovitost jádrovin – nemoc ovocných dřevin Strupovitost jádrovin se projevuje hnědočernými skvrnami na listech a plodech, případně i trhlinami a deformacemi. Účinná prevence proti strupovitosti: Pěstování odrůd rezistentních proti této chorobě. Řezem udržovat korunu stromu světlé a vzdušné, aby po dešti rychleji osychala. Týden před podzimním opadem listí se doporučuje postříkat koruny stromů 5 až 7%..