Růže na podzim



Podzim je hlavním obdobím výsadby nových keřů a stromků růží.

Výběr stanoviště pro růže

Růžím nesvědčí stinné polohy a stanoviště s častým slunečním úpalem. Růže nejsou náročné na půdu. Před výsadbou, co nejdříve na podzim, půdu zryjeme na hloubku dvou rýčů. Můžeme přidat kvalitní kompost nebo proleželý hnůj. V případě kyselé půdy, dodáme jemně mletý vápenec.

Sazenice růží

Kvalitní sazenice by měla mít tři vyzrálé výhony a neporušené kořeny dlouhé asi 20 cm. Druhá jakost sazenic má dva vyzrálé výhony. Sazenice musí být zdravé bez skvrn, odloupávající se kůry či jiného poškození. Vždy musí být označeny názvem odrůdy. Pak můžeme v odborné literatuře dohledat, jakou bude mít růže výšku, zda je odolná proti některým chorobám nebo škůdcům.

Sazenice růží se prodávají prostokořenné, s balem v plastovém sáčku nebo kontejnerované. Největší šance ujmutí je kontejnerovaných růží, které ale mají vyšší cenu. Při nákupu si všímáme, jak jsou sazenice u prodejce uloženy a zde nedošlo k proschnutí prostokořenných sazenic.

Růže na podzim

Růže na podzim







  • Jak pěstovat cínie Půda pro cínie Cínie pěstujeme ve výživné, ale lehčí půdě, vyžadují slunečnou polohu. Zvláště vyšší kultivary vysazujeme do poloh chráněných před větrem. Pravidelně zaléváme, občas mírně přihnojíme plným hnojivem. Kdy vysévat a sázet cínie Sazenice cínií můžeme předpěstovat ze semen, kterých je na trhu dostatek. Osivo vyséváme od února do..
  • Pěstování pryskyřníků Pryskyřníky mají plný velký květ v barvě bílé, odstínech růžové, červené, nachové a žluté. Jedná se o plnokvětý kultivar. Co potřebují pryskyřníky Tyto rostlinky nejsou mrazuvzdorné, proto musíme na podzim jejich hlízovité ztlustělé kořeny vyjmout z půdy a nechat v suchu přezimovat. V jarních měsících je pak vysazujeme do větších květináčů. Půda musí být..
  • Máta peprná v bylinkové zahrádce Pěstování máty peprné Ani máta peprná by neměla chybět na naší bylinkové zahrádce. Nevyniká sice tolik krásou jako jiné bylinky, ale čaj z ní je výborný. Mátu pěstujeme na polostinném, vlhčím místě. V dobrých podmínkách se značně rozrůstá. Má silnou mentolovou vůni a příjemnou, chladivou chuť. Použití máty Nejrůznější přípravky z máty se..
  • Vegetační klid u klívií, kamélií a kaktusů Klívie Klívie od konce podzimu potřebuje teplotu do 10°C, zálivku jen velmi omezenou (aby neuvadaly listy) a žádné hnojení. Jakmile u klívie vyraší květ a dosáhne alespoň deseticentimetrové výšky, začneme opět zalévat. Odměnou je záplava květů, které se po chladném přezimování odmění. Podobně jako klívie, jsou na tom i další..