Jak pěstovat lichořeřišnici ze semínek
Lichořeřišnice (Tropaeolum)
Rod lichořeřišnice obsahuje plazivé i keříčkovitě rostoucí formy, takže ho můžeme používat pro různé účely. Listy jsou velké, terčovité. Květy jsou na dlouhých stopkách s výraznou ostruhou, která tvoří typickou ozdobu. Kvete v barvách žlutá, oranžová, červená nebo jejich kombinace.
Na chráněných místech a pod ochrannými kryty můžeme lichořeřišnici vysévat na konečné stanoviště již v posledních dubnových dnech. Ve vzdálenostech 30 cm (keříčkové formy) a 50 cm (plazivé formy) dáváme do hnízd vždy po 3 až 4 semenech.
Lichořeřišnice má ráda stanoviště na plném slunci. Můžeme ji vysadit nejen na záhony, ale pěkně vypadá také v truhlících nebo různých nádobách. Kvete od června až do září.
- Druhy bezu Bez černý (Sambucus nigra) Bez černý je keř vysoký několik metrů. Květenství malých běložlutých kvítků je ploché, známé jako kosmatice, které se tako konzumují smažené. Květ černého bezu má typickou a intenzivní vůni. Květy jsou považovány za všelék. Pomáhá při nachlazení a posiluje imunitu. Nálev z květů je vynikající, nejlépe působí..
- Koření v kuchyni – majoránka Majoránka je rostlina, která je v naší kuchyni dobře známa. Při vaření používáme zelenou nať (sušenou). Majoránku přidáváme k pokrmům z masa, zeleniny a do salátů. Cizí kuchyně často používají majoránkový ocet, který je aromatičtější než obyčejný. V této formě majoránku dáváme do omáček. Majoránkový ocet Majoránkový ocet vyrobíme tak, že do skleněné nádoby..
- Koriandr (Coriandrum sativum) a jeho pěstování Pěstování koriandru Koriandr je jednoletá bylinka, která se vysévá nejčastěji do truhlíků od dubna do června. Rostliny lze i zakoupit. Potřebuje pravidelnou lehkou zálivku, tato bylinka nemá ráda velká vedra. Sběr koriandru Od června do srpna sklízíme průběžně mladé listy. Použití v kuchyni Koriandr se hodí do různých asijských jídel a..
- Libeček (Levisticum officinale) Pěstování libečku Tato víceletá rostlina dorůstá do výšky až 1,5 m. Potřebuje půdu bohatou na humus a dostatek zálivky. Vysazuje se na jaře. Sběr libečku Čerstvé listy můžeme sbírat během celého vegetačního období, k sušení sbíráme listy počátkem července. Použití libečku v kuchyni Libeček je velmi aromatický, říká se mu zelené maggi...