Koření v kuchyni – šafrán



Šafrán je jedno z nejstarších a nejdražších koření. Přísloví, že je něco vzácné jako šafrán se nepoužívá jen tak.

Toto koření pochází z Asie, ale roste také v některých evropských zemích.

Použití šafránu

Šafrán v prášku má načervenalou barvu a obsahuje velké množství barviva. Používá se rovněž v medicíně. Obsahuje látky, které příznivě působí na nervové choroby a proti křečím. Šafrán je nutné uchovávat na suchém a tmavém místě.

Koření v kuchyni - šafrán

Koření v kuchyni – šafrán

V kuchyni se šafrán používá zejména díky hezké barvě. Dává se do rybích polévek, do rizota, ale také do některých sladkých moučných jídel.






  • Mateřídouška obecná (Thymus vulgaris) Mateřídouška je polokeřík s plazivou lodyhou. Drobné květy v hlavatém květenství mají červenofialovou barvu. Celá rostlina příjemně voní. Jak pěstovat mateřídoušku Na našem území se vyskytují čtyři druhy mateřídoušek, ale celý rod je velmi proměnlivý a vyskytují se i další kříženci. K léčení se používají všechny druhy, pouze mateřídouška s citronovou vůní, rostoucí v přírodě,..
  • Bylinky a babské rady Jak se zbavit plísně na nohou Na odvar použijeme jetel luční (cca množství, které se vejde do zavařovací sklenice 0,7 l). Vaříme tak dlouho, až zhoustne a pak necháme vychladnout. Vzniklou kašičku nanášíme na dobře umyté nohy a opakujeme tak dlouho, dokud plíseň nezmizí. Bolesti zad a svalů Na bolesti..
  • Pažitka (Allium schoenoprasum) Pěstování pažitky Jedná se o nejběžnější bylinku českých zahrádek. Tato víceletá cibulovina se vysévá přímo na stanoviště nebo se sází zakoupené trsy. Potřebuje dostatek živin, vody a polostinné stanoviště. Sběr pažitky Čerstvé listy sklízíme celoročně, pravidelně odstraňujeme květy. Jak na rychlení pažitky v zimních měsících? Použití v kuchyni Pažitka chutná v polévkách, pomazánkách,..
  • Bylinky na zahradě Bylinky jsou početná skupina rostlin, která dokáže zahradu nejen ozdobit, velmi často pěkně voní a navíc nám přináší i užitek. Najdeme mezi nimi jednoleté ale i vytrvalé druhy. Mnohé bylinky můžeme pěstovat za oknem nebo na balkóně. Některé ale dovedou výrazně ozdobit i trvalkový záhon. Je potřeba jen vědět, jaké..