Jak pěstovat zeleninu ve skleníku aneb co byste měli vědět, než si skleník pořídíte



Pěstování vlastní zeleniny ve skleníku je v dnešní době in. Rostliny ve skleníku mají vyšší nároky na půdy, hnojení, zalévání i větrání. Odměnou nám bude vlastní zelenina od brzkého jara až do pozdního podzimu.

Skleníky jsou určené k urychlení růstu zeleniny zejména brzy z jara a na podzim, dokáže zabránit působení nepříznivých klimatických podmínek. Podmínkou pro zdárný růst rostlin ve skleníku je udržení optimálních podmínek i v parném létě, kdy se teploty mohou přehoupnout přes 40 °C.

Kam skleník umístit

Ve skleníku dochází i v chladných jarních dnech vlivem slunečního svitu k vyhřívání půdy a vnitřního prostoru. Při výběru místa upřednostníme takové, na kterém bude po co nejdelší dobu během dne svítit přímé slunce. Je potřeba se vyhnout místům, která jsou zastíněna stromy, ploty nebo budovami.

Jak pěstovat zeleninu ve skleníku

Jak pěstovat zeleninu ve skleníku

Jakou velikost skleníku zvolit

Při vybírání velikosti skleníku musíme zohlednit svoje potřeby při pěstování zeleniny.

Výhody malého skleníku: je vhodný na předpěstování sazenic, které pak využijeme na zahradě. Můžeme jej krátkodobě vytápět.

Výhody velkého skleníku: půda ve velkém skleníku se přes den nahřeje a v noci pak naakumulované teplo uvolňuje.






  • Jak pěstovat zeleninu na balkóně Pokud se chcete zapojit do pěstování zeleniny, ale nemáte k dispozici velkou zahradu, balkón může být ideální alternativou. Pěstování zeleniny na balkóně je snadné a zábavné, a zároveň může významně přispět k vaší vlastní udržitelnosti a zdravému životnímu stylu. V tomto článku vám přinášíme tipy pro začátečníky, jak úspěšně pěstovat..
  • Srovnání kompostéru a kompostu Kompostér a klasický kompost Je rozdíl mezi kompostem vyrobeným v kompostéru a klasickém kompostu? Pokud se dodržují určité zásady, rozdíl není patrný. A jaké to jsou? Základem je umístění kompostu nebo kompostéru na vhodné místo. Mělo by být v polostínu pod stromem, ideálně pod ořechem, který stíní a látky z jeho listů navíc..
  • Jak pěstovat česnek Česnek je oblíbená plodina, bez které se neobejde žádná kuchařka. Sázíme jej buď na jaře nebo na podzim. Pěstovat česnek dokáže i úplný začátečník. Nejdůležitější je správné načasování výsadby a sklizně. Vysazování česneku Česnek se vysazuje ze stroužků buď v březnu až dubnu, nebo na podzim, kdy je stabilní teplota půdy..
  • Jak vysévat semínka a semena I když nevlastníme žádnou zahrádku, můžeme se směle pustit do pěstování rostlin, které vyžadují jen minimální prostor. Semena se mohou vysévat do obyčejných květináčů, výsevní truhlík je ale vhodnější. Kompletní vysévací plata, obsahující vše, co potřebujeme k vypěstování semenáčků na okenním parapetu, jsou už dnes k dostání i v obchodech. Pamatujme si ale,..