Příprava sušených rajčat



Rajčata pěstujeme často a rádi, protože domácí rajče má jinou chuť a aroma, než rajče ze supermaketu.

Při přebytku úrody si snadno můžeme rajčata usušit. Nejvíce vhodné jsou datlové odrůdy, které podélně rozkrojíme, u větších plodů ještě rozčtvrtíme. Vyřízneme nebo lžičkou vybereme střední část se semeny. Osolíme, můžeme přidat najemno nasekané bylinky jako bazalka, dobromysl, tymián, provensálské koření, případně pokapeme olejem.

Sušení rajčat v troubě

Připravená rajčata rozložíme na plech s pečícím papírem řeznou stranou nahoru a vložíme do předehřáté trouby na 65 až 80 °C. Sušíme při pootevřených dvířkách asi 5 až 9 hodin. Přibližně v polovině sušení rajčata otočíme řezem dolů. V případě potřeby je ještě jednou či dvakrát otočíme a hlídáme, až budou hotová.

Příprava sušených rajčat

Příprava sušených rajčat

Sušení rajčat v sušičce

Opět naskládáme rajčata řezem nahoru a sušíme přibližně při 60 °C asi 4 hodiny, pak je otočíme. Opět je můžeme otočit ještě několikrát, dokud nebudou usušená. Sušení trvá asi 8 hodin.

Sušení rajčat na slunci

Pokud je slunečné počasí, rajčata nám uschnout během tří dnů. Naskládáme je na síť v rámu řezem nahoru a po prvním dni začneme postupně otáčet. Na noc, a pokud se zhorší počasí, je musíme přenést dovnitř.





  • Jak pěstovat vodní meloun Meloun je typickým letním ovocem. Má velké nároky na teplo, proto se u nás téměř vůbec nepěstuje a jsme závislí na dovozu z jižních zemí. Druhy melounů Kromě různých velikostí a barev plodu můžeme také rozlišovat mezi semenným plodem a bezsemenným. Podle velikosti jsou na výběr plody baby, středně velké a..
  • Rebarbora nebo také reveň Rebarbora je typickou rostlinou z babiččiny zahrádky. Jedná se o vytrvalou bylina, která každý rok na jaře obrazí pupeny z hlavy kořenů, které mohou sahat do hloubky až dva metry. Nejprve vyrůstají listy a mezi nimi v létě i květenství. Pro kuchyni jsou cenné listy. Květů se naopak zbavujeme tak, že je co..
  • Jakou zeleninu pěstovat a v jakém množství Pěstované množství je individuální podle velikosti zahrady. Zde je uváděné množství pro plochu asi 150 metrů čtverečních. Pěstování zeleniny na zahradě Mrkev – asi 5 až 10 řádků v délce 1 metr pro přímou postupnou spotřebu bez nutnosti konzervace nebo uskladnění. Petržel – asi 3 řádky, můžeme kombinovat listovou a kořenovou..
  • Dusičnany v zelenině Dusičnany a dusitany Dusičnany a dusitany jsou přirozenou složkou životního prostředí a podílejí se na koloběhu dusíku v přírodě, tedy i v mnoha potravinách rostlinného a živočišného původu. Zdroj dusičnanů Hlavním zdrojem dusičnanů v potravinách je zelenina, kterou podle schopnosti dusičnany hromadit, rozdělujeme na rostliny s vysokým obsahem dusičnanů (např. špenát, mangold, ředkvičky, ředkev,..