Třešeň pilovitá, sakura (Prunus serrulata)



Jak pěstovat sakuru

Sakura je okrasný strom vhodný do malých i velkých zahrad. Dorůstá do výšky 4 až 10 metrů. Šířka koruny je také 4 až 8 metrů. Kvete na jaře od dubna do června, násada květů je velmi bohatá.

Květy jsou podle odrůdy bílé, světle až tmavě růžové, jednoduché, poloplné až plné. Průměr květů je cca 6 cm, některé druhy slabě voní. Plnokvěté odrůdy jsou Hokusai se světle růžovými květy nebo Kanzan s tmavěrůžovými květy.

Třešeň pilovitá, sakura (Prunus serrulata)

Třešeň pilovitá, sakura (Prunus serrulata)

Sakuru vysazujeme na slunečné stanoviště, v průběhu roku není potřeba zálivka (vyjma suchého období bez srážek). Pěkně vynikne jako solitérní strom, který je krásný nejen květy, ale také podzimní zabarvením listů. Půda by měla být propustná, můžou být i suché půdy, humózní a vápenité.

Podle druhu může mít sakura různou výšku a tvar koruny – např. širokou, válcovitou nebo převislou.

Třešeň pilovitá, sakura (Prunus serrulata)

Třešeň pilovitá, sakura (Prunus serrulata)

Péče o sakuru

Sakura nepotřebuje žádnou speciální péči. Pravidelně odstraňujeme vlky, které vyrůstají z naroubované podnože. Řez není nutný. Pokud se pro něj rozhodneme, pak po odkvětu.






  • Použití obnovitelných zdrojů energie v zeleninové zahradě Stále více zahradníků a pěstitelů se obrací k obnovitelným zdrojům energie jako udržitelnému a ekologickému způsobu provozování svých zahrad. Využití obnovitelných zdrojů energie v zeleninové zahradě přináší nejen ekonomické a ekologické výhody, ale také možnost větší soběstačnosti a nezávislosti. Použití obnovitelné energie v zeleninové zahradě může nejen snížit závislost na..
  • Zahradní nůžky Zahradní nůžky potřebujeme jak v okrasné zahradě, tak užitkové. Používají se v ovocných sadech, u zeleniny, bylinek, květin, stříhání keřů, atd. Ostří u zahradních nůžek Ostří zahradních nůžek musí být vyrobeno z nejlepší oceli, aby se netupilo a bylo stále velmi ostré. Nůžky nesmí vytvářet zhmožděné rány, ale čistý ostrý řez. Nezáleží přitom..
  • Krásné květy hortenzií Hortenzie pocházejí z východní Asie a Ameriky, dnes je známo přes 80 druhů. U nás se jim velmi daří, přitom žádný druh zde přirozeně nevyrostl. Jako první k nám byla dovezena hortenzie stromečkovitá, která dorůstá do výšky až tří metrů. Dnes s pěstuje především její kultivar Grandiflora, který má květy v ploše kulovitých květenství..
  • Hvězdnice alpská – Aster Alpinus Pěstování hvězdnice alpské Hvězdnice alpská je trstnatá trvalka vysoká cca 10 až 20 cm. Je vysokohorského původu. Hvězdnice alpská má květy velké cca 5 cm a jsou modrofialové se žlutým středem. U vyšlechtěných kultivarů jsou barvy také růžové nebo bílé. Kam vysadit hvězdnici alpskou? Květinu vysazujeme zejména do skalek a..