Jak pěstovat pokojovou begónii?



Begónie je bohatě kvetoucí pokojová rostlina, která byla vyšlechtěn hybridním křížením dvou různých druhů begónií. Květenství jsou na dlouhých stopkách a mohou být v barvách bílé, růžové, žluté, oranžové nebo sytě karmínové. Můžou nás odměňovat květy po celý rok.

Podmínky pro pěstování

Pro správný růst potřebuje begónie dostatek slunečního světla, ale ne přímých slunečních paprsků. Begónie jsou vlhkomilné květiny, které ovšem špatně snášejí přemokření. Kořeny by nikdy neměly zůstat stát ve vodě. Pro zálivku je ideální dešťová voda, která má pokojovou teplotu.

Jak pěstovat pokojovou begónii?

Jak pěstovat pokojovou begónii?

Od jara do podzimu je vhodné květiny hnojit hnojivem, které neobsahuje vápník. Begónie vápno nemají rády.

Stříhání (řezání) begónií

Při nevzhledném růstu můžeme begónii sestříhat nebo seřezat ostrým nožem.






  • Bonsaje – volba misky a půdy Volba nádoby a úprava stromu Velikost koruny stromu budoucí bonsaje je pro nás základním vodítkem k určení velikosti nádoby. Ta se totiž stane také regulátorem růstu, a proto má být co nejmenší. Každá nádoba musí mít odtokový otvor. U menších stačí jeden, u větších nádob je zapotřebí dvou až tří otvorů...
  • Vánoční hvězda – atraktivní dekorace do bytu Vánoční hvězda neboli Poinsettia má atraktivní květy v barvě červené, růžové nebo bílé. Jsou to ve skutečnosti vybarvené listy květenství. Vydrží barevné dva až šest měsíců. Co je potřeba udělat, abychom se mohli těšit z jejich krásy co nejdéle? Na co si dát pozor při nákupu vánoční hvězdy? Zkontrolujeme, zda žlutozelené květy..
  • Chyby při pěstování begónií Choroby a škůdci begónií Hnědé skvrny na listech jsou způsobenu tepelným poškozením. Rostlina zřejmě stála na přímém slunci. Má-li navíc kapičky vody na listech, ty mohou působit jako zvětšovací sklo a způsobit popálení listů. Žloutnoucí listy u begónií signalizují uhnívání kořenů v důsledku nadbytečné zálivky. Necháme substrát mírně vyschnout, nejlépe v místnosti,..
  • Pěstování begónií Zalévání begónií Kořenový bal u begónií nesmí nikdy vyschnout! Rostlina by také neměla stát ve vodě. Zaléváme dostatečně, ale až v okamžiku, kdy povrch půdy začíná vysychat. K zalévání používáme vždy měkkou, vlažnou vodu. Begónie nesnášejí vápník. Při vysoké vzdušné vlhkosti může být begónie napadena padlím. Kvetení begónií Aby begónie..