Červci – škůdci rostlin



Červci se vyskytují zejména na pokojových rostlinách nebo skleníkových rostlinách, které ničí sáním na spodní části listů nebo na stoncích. Rostlina je oslabená, listy postupně žloutnou a opadávají a může dojít až k uhynutí.

Jak poznat červce

Tento škůdce je velmi malý, dosahuje délky 1,5 až 3 mm. Je pro něj typická růžová až rezavá barva. Poznávacím znakem červců jsou bílé chomáčky na listech a stoncích rostlin.

Kde se červci vyskytují

Nejlépe se jim daří všude tam, kde je suchý a stálý vzduch – tedy v panelákových bytech, fóliovnících nebo sklenících. Červci se rychle množí, zejména pokud mají ideální podmínky.

Červci

Červci

Jak se zbavit červců a prevence

Proti červcům lze bojovat ekologicky i chemicky. Dospělce je potřeba odstranit mechanicky stíráním pomocí hadříku, který jsme namočili v lihu nebo stolním oleji. Kořeny je nutné vyprat ve vodě a květináč zase pečlivě umýt horkou vodou. Rostlinu přesadíme do nového substrátu.

Pokud by tato ekologická metoda nepomohla, můžeme použít chemický postřik proti lezoucím škůdcům.

Jako prevence proti napadení je pravidelné vlhčení vzduchu a snížení pokojové teploty. Rostliny je nutné pravidelně kontrolovat a případně včas škůdce zničit.






  • Slimáci v zahradě a jak na ně Slimáci jsou častým problémem pro zahradníky po celém světě. Zatímco někteří mohou považovat slimáky za nevinná a zábavná stvoření, jiní je nenávidí, protože se často setkávají s jejich devastujícím účinkem. Slimáci mohou být škůdci, kteří ničí rostliny a zahradní plodiny, a tak je důležité přijmout opatření k jejich kontrole a..
  • Kněžice zeleninová – škůdce našich zahrad Co je kněžice zeleninová? Kněžice zeleninová je invazní ploštice, které se na naše území dostala v důsledku globalizace. Řadí se mezi nové škůdce ovoce a zeleniny. Tělo dospělého jedince je zbarveno zeleně, čímž se stává na listech špatně viditelné. Velikost těla je 13 až 18 mm. Na první pohled jsou k nerozeznání..
  • Mandelinka bramborová Mandelinka bramborová byla poprvé zaznamenána cca před dvěma sty lety. Původně žila na západě USA v Coloradu na divokém lilku. Postupně přešla na brambory a začala se šířit ve světě a po celé Evropě. V současné době je mandelinka bramborová nejvýznamnějším žravým škůdcem bramborové natě ve světě. Stádia mandelinky Dospělý brouk přezimuje..
  • Škvoři v zahradě Škvoři v přiměřeném množství jsou v zahradě užiteční, protože požírají mšice, roztoče, živí se nakladenými vajíčky, případně sporami hub. Když se škvoři přemnoží, dokáží zničit mladé lístky a květy mnoha rostlin, např. chryzantém, jiřinek a plaménků. Ekologická likvidace škvorů Vezmeme květináč, který naplníme mechem nebo dřevitou vatou a obrácený jej nasuneme na..