Použití zahradní architektury pro vytvoření soukromých prostorů v zahradě



Zahradní architektura může být skvělým způsobem, jak vytvořit soukromé a intimní prostory v zahradě. Existuje mnoho možností, jak můžete použít architekturu pro vytvoření oázy klidu a pohody ve vaší zahradě.

Pergoly a altány v zahradě

Jedním z nejpopulárnějších prvků zahradní architektury jsou pergoly a altány. Tyto prvky poskytují stín a soukromí a mohou být umístěny na různých místech v zahradě. Pergoly mohou být použity jako vstup do zahrady nebo jako základna pro zahradní houpačky, zatímco altány mohou být ideální pro posezení a relaxaci.

Ploty, vodní prvky

Dalším způsobem, jak vytvořit soukromé prostory v zahradě, je použití plotů a živých plotů. Vysoké ploty mohou oddělit části zahrady od zbytku, což poskytuje více soukromí a intimitu. Živé ploty, jako jsou například keře nebo stromy, mohou být použity jako přirozená bariéra, která odděluje různé oblasti zahrady.

Jinou možností jsou vodní prvky, jako jsou jezírka nebo fontány. Tyto prvky mohou být použity jako hlavní bod v zahradě nebo mohou pomoci oddělit různé oblasti zahrady. Navíc poskytují příjemný zvuk vody, který má relaxační účinky.

Pergoly a altány v zahradě

Pergoly a altány v zahradě

Kámen v zahradě

Kromě toho můžete použít kameny a kamenné zdi, které dodají zahradě organický charakter a zároveň poskytují soukromí. Kamenné prvky mohou být umístěny různě v zahradě a mohou sloužit jako podpora pro rostliny nebo jako základna pro zahradní nábytek.

Rostliny a květiny

V neposlední řadě můžete použít různé rostliny, aby vytvořily přírodní ohraničení a dodaly zahradě živost. Například můžete vytvořit záhony s okrasnými trávami nebo vysokými kvetoucími rostlinami, které poskytují soukromí a zároveň dodají zahradě barevný prvek.

Výhody a nevýhody prvků zahradní architektury

Je důležité si uvědomit, že každý prvek zahradní architektury může mít různé výhody a nevýhody v závislosti na vašich individuálních potřebách a preferencích. Například pergoly mohou být ideální pro vytvoření stínu a ochrany před sluncem, ale mohou být náchylné k hromadění listí a jiných odpadků.

Proto je důležité pečlivě zvážit každý prvek zahradní architektury, který chcete použít, a zvažte jeho výhody a nevýhody. Měli byste také zvážit, jak bude každý prvek ovlivňovat celkový vzhled vaší zahrady a jak se bude hodit k vašemu zahradnímu nábytku a dekoracím.






  • Nové trendy v dekoracích na zahradě Nové trendy v dekoraci zahrad zahrnují také použití recyklovaných materiálů a ekologicky šetrných prvků. Lidé se stále více zaměřují na udržitelnost a snahu minimalizovat svůj dopad na životní prostředí. Využívají se například staré palety na výrobu zahradního nábytku nebo recyklované sklo na vytvoření dekorativních prvků. Tímto způsobem lze vytvořit unikátní..
  • Jak pěstovat muškáty Pěstování muškátů Muškáty nebo také pelargonie jsou nejoblíbenější balkonové květiny. Mají dlouhou dobu kvetení a poměrně snadno se pěstují. Chorobami a škůdci trpí velmi málo. Muškátům se nejlépe daří na jižní, východní nebo západní straně. Lze je pěstovat také na oknech, která jsou otočená na sever – netrpí zde slunečním..
  • Ixiolirion tataricum Ixiolirion tataricum je vytrvalá cibulnatá květina vysoká cca 20 až 35 cm. Vysazujeme ji větších skalek a do květinových záhonů. Hodí se i k řezu. Je ozdobná svými široce rozevřenými květy trychtýřovitého tvaru. Květina pochází z jižního Ruska, vyžaduje slunnou a propustnou půdu. Proti zimním mrazům je odolná, ale můžeme ji zasypat..
  • Dlužicha – ozdoba zahrad Pěstování dlužichy Pěknou ozdobou zahrad je nízká trvalka dlužicha. V době květu dlužicha vytváří 30 až 60 cm vysoké bezlisté stvoly s jemnými květy zvonkovitého tvaru v barvě růžové nebo bílé. Květy vydrží kvést 2 až 3 měsíce. Květy dlužichy jsou vhodné i k řezu do kytic, ke zjemnění. Kam umístit dlužichu Dlužicha má..