Jak pěstovat meruňky



Meruňky jsou sladké, šťavnaté, plné vitamínů a minerálů, což z nich činí vynikající volbu pro každou zahradu. Pokud plánujete pěstovat meruňky, zde jsou některé tipy a rady, které vám pomohou získat plodnou a zdravou úrodu.

Jakou odrůdu meruňky vysadit

Vyberte odrůdy, které jsou vhodné pro váš region a podnebí. Zvažte také velikost a tvar stromu, aby se vešel do vaší zahrady. Meruňkový strom preferuje dobře osvětlené místo, které má dostatek slunce, a dobře odvodněnou půdu. Sazenice sázíme na jaře nebo na podzim a věnujeme pozornost vzdálenosti mezi stromy, která by měla být minimálně 4 metry.

Jak pěstovat meruňky

Jak pěstovat meruňky

Zalévání a hnojení meruněk

Meruňky potřebují pravidelnou zálivku, zejména v době růstu a tvorby plodů. Zalévání by mělo být prováděno hlouběji, aby se zabezpečilo dostatečné zásobování kořenů vodou.

Dostatek živin potřebují stromy pro růst a tvorbu plodů. Vhodné hnojivo by mělo obsahovat dusík, fosfor a draslík. Aplikujte hnojivo na jaře a v létě podle potřeby.

Ořezávání stromů

Ořezávání pomáhá udržovat strom zdravý a tvarovaný. Provádí se na jaře a odstraňují se suché nebo poškozené větve. Také je dobré vyřezávat mladé výhony a větve, aby se zlepšila cirkulace vzduchu a abychom bez problémů dosáhli na plody. Zbytečně dlouhé výhony by měly být odřezány a zbylé větve by měly být prořezány tak, aby se stimuloval růst nových výhonů.

Meruňky jsou náchylné na různé škůdce a choroby, jako jsou mšice, třásněnky, plodová hniloba a rakovina kůry. Pravidelně kontrolujte stromy a používejte případně ekologické prostředky na ochranu.

Kdy sklízet meruňky

Meruňky jsou zralé a připraveny ke sklizni, když jsou plody zbarvené a měkké na dotek. Sklízejte plody opatrně, aby nedošlo k jejich pomačkání.

Péče o meruňku po sklizni

Stromy pravidelně po sklizni ošetřujeme. Je nutné odstranit všechny opadané plody a listy z okolí stromu, aby se zabránilo šíření chorob a houbových infekcí. Také je dobré pravidelně na podzim přihnojovat, aby byl strom dobře připraven na zimu a měl dostatek živin pro následující rok.






  • Rybíz jako léčivá bylina Červený a bílý rybíz mají z bobulového ovoce nejvyšší obsah organických kyselin, a proto příznivě působí na trávení. Jaké látky obsahuje rybíz Obsahuje pektiny, které na sebe vážou a neutralizují toxické látky ve střevech. Obsah pektinů je tak vysoký, že při výrobě marmelády není třeba dodávat již žádné želírovací prostředky. Bylo..
  • Jak na pěstování jahod Jahody patří vedle třešní k nejranějšímu ovoci sklízenému na našich zahradách. Jsou oblíbené pro svou lahodnou chuť. Obsahují značné množství vitamínu C. Pro pěstitele mají jahody tu výhodu, že je lze pěstovat v nejrůznějších klimatických podmínkách. Po výsadbě v polovině léta můžeme plody sklízet již v červnu příštího roku. Předpoklady dobré úrody jahod Přestože..
  • Jak pěstovat citrony a další citrusové plody Citrusové plody si můžeme snadno vypěstovat i doma v květináči. Kvalitou se nijak neliší od těch, které zakoupíte v obchodě. Naopak mnohdy jsou mnohem větší. Ke zdárnému pěstování je třeba dodržovat několik pěstitelských zásad. Květináče a nádoby pro citrusové plody Citroník, mandarinka nebo pomerančovník se pěstují v nádobách nebo větších květináčích. Jedná se..
  • Ořechy – choroby a škůdci, sklizeň a uskladnění Choroby a škůdci ořechů Bakteriální a houbovou skvrnitostí listů trpí ořešák za vlhkého a teplého počasí. Pro lísku je vážným škůdcem nosatec lískový, jehož larvy vyžírají oříšky. Sklizeň a uskladnění ořechů Vlašské ořechy dozrávají v září, kdy zelený obal plodů puká a ořechy samovolně vypadávají na zem. Ručně je sbíráme a sušíme,..