Jak na pěstování jahod



Jahody patří vedle třešní k nejranějšímu ovoci sklízenému na našich zahradách. Jsou oblíbené pro svou lahodnou chuť. Obsahují značné množství vitamínu C.

Pro pěstitele mají jahody tu výhodu, že je lze pěstovat v nejrůznějších klimatických podmínkách. Po výsadbě v polovině léta můžeme plody sklízet již v červnu příštího roku.

Předpoklady dobré úrody jahod

Přestože jahodník lze pro jeho dobrou přizpůsobivost pěstovat téměř ve všech oblastech, nejlepších výsledků docílíme v teplejších lokalitách s přiměřeným množstvím srážek. Nejvhodnější jsou půdy lehčí až středně těžké, mírně kyselé, bohaté na humus a živiny. Úspěch při pěstování jahod závisí také na výběru vhodné odrůdy podle doby zrání a kvality plodů, na dobře vyvinuté a zdravé sadbě, na správné a včasné výsadbě a na pečlivém ošetřování a ochraně rostlin po celé vegetační období.

Jak na pěstování jahod

Jak na pěstování jahod

Nároky na péči

Jednou z podmínek dobré úrody jahod je úspěšné přezimování rostlin. V některých letech dlouhotrvající holomrazy můžou poškodit listy. Na jaře odstraníme suché listy, přihnojíme plnými hnojivy, okopeme, odplevelíme a pravidelně zaléváme.

Zalévání jahod

Zalévání jahod je důležité zejména po odkvětu, kdy se tvoří plody. Zálivka by měla být méně častá, ale vydatná, nejlépe konví bez růžice ke kořenům rostlin. Kropení za teplého a dusného počasí podporuje hnilobu plodů.

Nastýlání kolem rostlin posečenou trávou, rozřezanou slámou nebo štěpkou z ovocných a okrasných dřevin dobře chrání půdu před nadměrným vysycháním a plody před znečištěním od hlíny a hnilobou.

Škůdce jahod – roztočník jahodníkový a plíseň

Jahodníky chráníme před roztočníkem jahodníkovým. Pokud jsou již rostliny napadené, vykopeme je a spálíme. Proti plísni je nejlepší prevencí pěstování odolných odrůd v dostatečném rozestupu.

Při pěstování jahod se snažíme minimalizovat použití chemických přípravků, protože plody jsou určené k přímé konzumaci.






  • Praktické rady pro uskladnění ovoce a zeleniny Jak skladovat ovoce a zeleninu Ovoce a zeleninu nikdy neskladujeme ve stejném prostoru. Mohlo by dojít k tomu, že některé druhy nežádoucím způsobem ovlivní chuť a vůni druhů jiných. Jestliže jsme uložili společně např. jablka a brambory, může se zvýšit klíčivost brambor. Brzy opadané ovoce Ovoce, které příliš brzy opadá..
  • Pozdní sklizeň ovoce a brzké mrazy Zmrzlé ovoce na stromech Jestliže mráz přijde dříve, než máme sklizeň ovoce dokončenou, máme určitou šanci i takové ovoce spotřebovat. Budeme ale úspěšní jen tehdy, jestliže teplota neklesla pod minus 7 °C a mráz zasáhl ovoce jen jednou. I tak musí toto ovoce jít ke spotřebě přednostně. Listy kapradí Proti..
  • Dřín Pěstování dřínu Dřín kvete na jaře drobnými žlutými květy. Od konce srpna dozrávají podlouhlé červené peckovice. Mají lahodnou chuť a značný obsah vitamínů. Plody lze kombinovat syrové nebo kompotované. Dřín je zcela zimovzdorný, nejlépe se mu daří na slunných místech s vápenatou půdou. Podobné články: Léto na zahradě – červen Pěstování..
  • Aronie černá Aronie černá je botanicky příbuzná s jeřábem moravským. Aronii se říká také jeřáb černý. Pěstuje se jako keř dorůstající výšky až 2 metry nebo jako stromek s 1 až 1,5 metrů vysokým kmínkem. Plody aronie Černé plody aronie obsahují mnoho vitamínů. Zvláště cenný je vitamín P (rutin), který přispívá k zachování pružnosti cév,..