Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris)



Kontryhel obecný je spíše známý pod lidovým názvem „rosička“ Dalším druhem je kontryhel žlutozelený (Alchemilla xanthochlora).

Bylinka kontryhel

Kontryhel má v přírodě více variant a kříženců, které se těžko rozeznávají. Na některých lokalitách mizí, ale dá se i dobře pěstovat. Sbírá se celá rostlina, tj. listy i květy. Rostlina je mírně ochlupená a květy jsou velmi drobné a mají žlutozelenou barvu.

Kontryhel obecný

Kontryhel obecný

Pro své gynekologické působení má velký význam hlavně pro ženy. Droga tlumí gynekologická krvácení, zejména menstruační. Tlumí i bolesti spojené s menstruací. Zevně se používá na výplachy při zánětech a svědivosti.

Dobrá je kombinace kontryhelu s řebříčkem a květem měsíčku. Běžně se používá nálev v obvyklých dávkách, pro výplachy se používá odvar. V tom případě je doba varu max. 5 minut.






  • Jak na jarní únavu Příčinou jarní únavy je méně slunečního svitu v zimním období a tím i méně vitamínu D. Dále pak kratší pobyt na čerstvém vzduchu, méně pohybu a přejídání. Vliv může mít i změna zimního času na letní. Jarní únava se projevuje snadnou a rychlou unavitelností až vyčerpáním. K návratu k normálu pomáhá správná životospráva,..
  • Pažitka (Allium schoenoprasum) Pěstování pažitky Jedná se o nejběžnější bylinku českých zahrádek. Tato víceletá cibulovina se vysévá přímo na stanoviště nebo se sází zakoupené trsy. Potřebuje dostatek živin, vody a polostinné stanoviště. Sběr pažitky Čerstvé listy sklízíme celoročně, pravidelně odstraňujeme květy. Jak na rychlení pažitky v zimních měsících? Použití v kuchyni Pažitka chutná v polévkách, pomazánkách,..
  • Kde lze pěstovat bylinky? Většina bylinek prospívá i v nádobách. Potřebují sice častější dohled a péči, ale zase je budeme mít stále při ruce. Předpěstované sazenice lze zakoupit v zahradních centrech. Výhodou je, že je budeme moci brzy používat. Pěstování bylinek na balkoně Všechny druhy bylinek můžeme snadno pěstovat na terase či balkoně, zvlášť pokud jsou..
  • Jak pěstovat šalvěj lékařskou Při pěstování šalvěje lékařské je dobré vědět, že je velmi citlivá na zamokřenou půdu s vysokou hladinou spodní vody a že nesnáší kyselou půdní reakci. Na jakost půdy nemá žádné zvláštní nároky. Půda pro výsadbu šalvěje musí být zpracována do velké hloubky a nesmí obsahovat čerstvý hnůj. Šalvěj můžete pěstovat i..