Rady pro pěstování okurek



Okurky jsou v současné době vyhledávanou zeleninou. Obsahují více jak 95% vody a jen minimum kalorií – jsou tak vhodné pro udržení hmotnosti nebo k jejímu snížení. Okurky dodávají organismu cenné látky a vlákninu.

Jak předpěstovat okurky

Výsev okurek přímo na záhon provádíme koncem dubna a počátkem května, vždy po přechodu posledních jarních mrazů. Dřívější výsevy je nutné chránit netkanou textilií. Vyseté osiva vzchází asi za 7 až 10 dní, v závislosti na teplotě půdy a vzduchu.

Takto můžeme vysévat jak salátové okurky, tak i nakládačky. Pokud se rozhodneme salátové okurky předpěstovat, dosáhneme dřívější sklizně.

Pěstování okurek

Pěstování okurek

Jak předpěstovat sadbu okurek

Výsev se provádí do květináčků nebo truhlíků s výsevním substrátem. Za 7 až 10 dní mají vzejité rostlinky děložní lístky a můžeme je přesadit do sadbovačů nebo větších květináčů o velikosti cca 8 cm. Po dvou až třech týdnech má sadba až 3 pravé listy a je připravena k výsadbě na venkovní záhon.

Optimální teplota pro pěstování okurek se pohybuje mezi 15 až 20 °C.






  • 10 nejčastěji pěstovaných zeleninových rostlin Pěstování vlastní zeleniny nám zajistí čerstvou a chutnou stravu přímo z naší zahrady. Existuje mnoho druhů zeleniny, které jsou oblíbené mezi zahradníky a často se objevují na zahrádkách po celém světě. Zde je 10 nejčastěji pěstovaných zeleninových rostlin a několik tipů, jak se o ně správně postarat. Nejčastější zelenina k..
  • Jak připravit zahradní půdu na jaře S příchodem jara se zahrada probouzí k novému životu, a správná příprava půdy hraje klíčovou roli v úspěšném pěstování zeleniny. Přestože se na první pohled může zdát, že půdu stačí jen obdělat a začít s výsadbou, důkladná a strategická příprava vám může zajistit bohatou a zdravou úrodu. Důležité kroky pro..
  • Choroby a škůdci salátu Některým chorobám a škůdcům je možné předejít výběrem odolných odrůd salátů. Vybíhání salátu do květu Vybíhání salátu do květu způsobeno dlouhým dnem, teplem a nedostatkem vláhy. Je typické pro jarní odrůdy salátů. Hnití salátu Podehnívání salátu je způsobeno patogenními houbami. Napadení se projevuje žloutnutím a následným odumíráním rostlin. Na salátu..
  • Rané výsevy zeleniny Vysévání kořenové zeleniny Časně zjara vyséváme na záhony především zeleniny s dlouhou dobou klíčení a celkového vývoje. Jsou to zejména kořenové zeleniny jako mrkve, petržel, pastinák a černý kořen, které se sklízejí většinou až na podzim. Vysévání cibule Kromě kořenové zeleniny se také časně zjara seje také cibule kuchyňská. Ta se..