Střídání plodin v zahradě



Střídání plodin je osvědčenou zahradnickou technikou, která má mnoho výhod pro zdraví vaší zahrady i úrodu plodin.

Tato praxe spočívá v systematickém zaměňování míst, na kterých pěstujete různé druhy zeleniny a plodin. Důvodem pro tuto metodu je minimalizace rizika šíření chorob, udržení půdy v dobrém stavu a optimalizace výživy rostlin. V tomto článku se zaměříme na význam střídání plodin a poskytneme několik tipů pro úspěšnou střídavou výsadbu zeleniny ve vaší zahradě.

Proč střídat plodiny

Střídání plodin pomáhá minimalizovat riziko šíření chorob a škůdců, které mají tendenci zůstávat v půdě. Různé plodiny mají různé nároky na živiny a jsou náchylné k různým chorobám, což snižuje riziko jejich přenosu.

Salát na zahradě

Salát na zahradě

Různé plodiny odebírají odlišné živiny z půdy. Střídání plodin pomáhá zabránit vyčerpání konkrétních živin, což udržuje plodnost půdy na vyšší úrovni. Rozdílné plodiny mohou přirozeně omezovat množení určitých druhů škůdců. Například některé byliny mohou odpuzovat škůdce, což přispívá k celkové rovnováze v zahradě.

Jak naplánovat střídání plodin

Vytvořte plán výsadby, který zahrnuje různé plodiny a určuje, kde bude každá plodina umístěna v průběhu let. Rozdělte plodiny do skupin podle jejich nároků na živiny. Každou sezónu měňte u skupiny místo výsadby. Zkuste pěstovat různé druhy plodin ve stejné skupině, abyste maximalizovali výhody střídání.

Udržujte si záznamy o tom, kde jste pěstovali které plodiny každý rok. To vám pomůže sledovat, kdy a kde jste pěstovali různé plodiny. Po sklizni jedné plodiny přidejte do půdy kompost nebo zelené hnojení. To pomůže obnovit živiny a zlepšit strukturu půdy. Vyhýbejte se pěstování stejných plodin na stejném místě, aby se zabránilo akumulaci choroboplodných organismů.

Střídání plodin je zahradnická praxe, která může přinést mnoho výhod a pomoci udržet vaši zahradu zdravou a produktivní. Správné plánování, rozmanitost a pečlivé dodržování postupu střídání vám pomohou dosáhnout nejlepších výsledků ve vašem zahrádkářském úsilí.






  • Přívalové deště a zahrada Přívalové deště jsou častým jevem v letním období, který může mít negativní dopad na zahradu. Náhlý nárůst srážek může způsobit erozi půdy, zaplavení a poškození rostlin (vznik plísní a hniloby, napadení škůdci). Nicméně, s několika jednoduchými kroky můžete minimalizovat škody na vaší zahradě. Jak minimalizovat škody při přívalovém dešti Jedním..
  • Další ošetřování záhonů s vysetou kořenovou zeleninou Jak pečovat o oseté záhony Oseté záhony za sucha kropíme, aby semena v půdě nezaschla a rostliny brzy a rovnoměrně vzešly. Pokud se bude na povrchu záhonů tvořit po dešti škraloup, opatrně ho rozrušíme motyčkou, plečkou nebo nejlépe ježkovým válečkem. Značkovací rostliny Protože u většiny druhů kořenové zeleniny dlouho trvá, než..
  • Praktické rady pro uskladnění ovoce a zeleniny Jak skladovat ovoce a zeleninu Ovoce a zeleninu nikdy neskladujeme ve stejném prostoru. Mohlo by dojít k tomu, že některé druhy nežádoucím způsobem ovlivní chuť a vůni druhů jiných. Jestliže jsme uložili společně např. jablka a brambory, může se zvýšit klíčivost brambor. Brzy opadané ovoce Ovoce, které příliš brzy opadá..
  • Zimní práce na zahradě – únor Únor by měl být bílý, aby posílil pole i naši zahrádku. Zalijeme znovu důkladně jehličnany i stále zelené keře, nezapomeneme na skalku, ošetříme trávník. Pod fóliový tunel můžeme už zasít ředkvičku a vysázet sazečku cibule. Pokud hrozí mrazy, přehodíme přes fóliovník ještě jednu vrstvu fólie, nebo starou plachtu, či jinou..