Péče o staré a přestárlé ovocné stromy



Staré ovocné stromy mohou poskytovat bohatou úrodu a příjemný stín, ale vyžadují zvláštní péči, abyste zajistili jejich dlouhověkost a optimální produktivitu. Jaká jsou pravidla pro péči o staré a přestárlé ovocné stromy?

Než začneme s péčí, je nezbytné provést důkladnou prohlídku stromu. Pozorujte jeho celkový vzhled, stav větví, kůry a listů. Identifikujte případné škůdce, choroby nebo mechanická poškození.

Ořezání starého stromu

Staré stromy mohou vyžadovat ořezávání kvůli odstranění mrtvých nebo nemocných větví a pro udržení správného tvaru koruny. Ořezávání pomáhá také zlepšit cirkulaci vzduchu a slunečního světla uvnitř koruny stromu. U starých stromů může být koruna příliš rozsáhlá, což ovlivňuje dostupnost světla pro vnitřní části stromu. Pravidelně ořezávejte, abyste udrželi rovnováhu mezi korunou a kmenem.

Péče o staré a přestárlé ovocné stromy

Péče o staré a přestárlé ovocné stromy

Hnojení a závlaha

Poskytujte starým stromům vyváženou výživu v podobě organických hnojiv. To pomůže zlepšit půdu a poskytnout stromům potřebné živiny. Výživa je klíčová pro posílení jejich odolnosti vůči chorobám a škůdcům. Dále zajistěte, aby stromy dostávaly dostatek vody, zejména v období sucha. Staré stromy, obzvláště ty s rozsáhlým kořenovým systémem, mohou být náchylné k dehydrataci, což ovlivňuje jejich zdraví a výnos.

Ochrana starých stromů před chorobami a škůdci

Sledujte stromy na příznaky chorob a škůdců. Pravidelná obhlídka a okamžitá reakce na případné problémy mohou zabránit rozšíření nemocí a minimalizovat poškození.

Pokud již dojde k nějakým škodám, buď způsobeným povětrnostními podmínkami nebo škůdci, podnikněte rychlé kroky k obnově. To může zahrnovat odstranění poškozených větví, ošetření proti chorobám a posílení celkové vitality stromu.






  • Jak pěstovat meruňky Meruňky jsou sladké, šťavnaté, plné vitamínů a minerálů, což z nich činí vynikající volbu pro každou zahradu. Pokud plánujete pěstovat meruňky, zde jsou některé tipy a rady, které vám pomohou získat plodnou a zdravou úrodu. Jakou odrůdu meruňky vysadit Vyberte odrůdy, které jsou vhodné pro váš region a podnebí. Zvažte..
  • Rozdíl mezi slívou, rynglí a mirabelkou Mimo pravých švestek se na zahradách můžeme setkat také s dalšími modrými plody – slívou, rynglí a mirabelkou. Porovnání slívy, ryngle a mirabelky Nároky na stanoviště se neliší od švestek a pološvestek. Ryngle mají poněkud větší bujný vzrůst a sklon vyholování větví – kladou větší nároky na udržovací řez. Slíva –..
  • Rybíz černý (Ribes nigrum) Rybíz černý je dobře známý keř, jehož plody by neměly chybět v žádné kuchyni. Rybíz patří do skupiny drobného ovoce, které lze bez problémů pěstovat na našich zahrádkách. Listy Předmětem sběru je list, který se sbírá v době odkvětu. Při sběru dbáme na to, aby listy nebyly napadnuté plísní a aby se..
  • Pěstování slivoní Kde vysazovat švestky Slivoním se nejlépe daří v polohách od 300 do 500 metrů nad mořem. Mají rády středně těžké půdy s větší vlhkostí. Slivoně vysazujeme v zahradě na vzdálenost nejméně 5 metrů, podle vzrůstnosti dané odrůdy. Dřevo slivoní je křehké, při velké úrodě a za větru může dojít k vylomení větve. Z tohoto důvodu..