Protrhávání plodů jabloní
Pro nejlepší plodnost jabloní je nutné každoroční protrhávání malých plodů. Tím se příznivě ovlivňuje jak velikost jablek, tak i jejich vybarvení a chuť. Protrháváme zejména u odrůd, které bohatě kvetou.
Ještě než začneme s protrháváním plodů, je nutné sledovat, jaký byl propad neoplozených květů a kolik plodů bylo zničeno květopasem jabloňovým nebo pilatkou jablečnou. Každý rok na začátku června taktéž dochází k propadu plůdků. Pokud i po tomto propadu zůstane na stromě nadměrné množství plodů, je nutné protrhání.
Při protrhávání plodů obvykle necháváme vzdálenost mezi jednotlivými plody od 10 do 20 cm. U více plodů vyrůstajících z jednoho místa, necháváme vždy jeden až dva a ostatní odstraníme. Odstraňujeme je tak, že odtrhneme rukou stopku od plodu nebo přestřihneme stopku nůžkami. Nikdy nevytrháváme stopku od větvičky, došlo by k nevratnému poškození dřeva.
Kdy protrháváme plody jabloní
Platí pravidlo, že čím dříve probírku uděláme, tím více a lépe bude ovlivněna násada květů pro příští rok. Probírka koncem června a později již nemá téměř žádný vliv ani na květy v příštím roce, ani na velikost plodů.
- Jak sklízet jahody? Jahody jsou první plody, které dozrávají po zimním období. Plody jahod obsahují množství vitamínů skupiny B2, ale především vitamín C. Navíc obsahují značné množství organických kyseliny kyseliny citronové, jablečné, vinné. Jak správně sklízet jahody Pravidelně, cca dvakrát až třikrát týdně sklízíme dobře vybarvené, ale ještě pevné plody. Trháme je opatrně..
- Aronie černá Aronie černá je botanicky příbuzná s jeřábem moravským. Aronii se říká také jeřáb černý. Pěstuje se jako keř dorůstající výšky až 2 metry nebo jako stromek s 1 až 1,5 metrů vysokým kmínkem. Plody aronie Černé plody aronie obsahují mnoho vitamínů. Zvláště cenný je vitamín P (rutin), který přispívá k zachování pružnosti cév,..
- Rez hrušňová – nemoci ovocných dřevin Rez hrušňová se projevuje oranžově červenými skvrnami na listech hrušní. Tato chorob je podmíněna blízkostí druhého hostitele, kterým je jalovec čínský nebo jalovec klášterský. Silnější rozšířené této rzi má na svědomí vlhké počasí. Napadené listy je nejlepší spálit. Pro omezení infekce je vhodné uvedené jalovce nepěstovat do vzdálenosti 150 až..
- Choroby a škůdci třešní a višní Vrtule třešňová – jedná se o mouchu, jejíž larvy způsobují červivost plodů, obzvláště pozdě zrajících odrůd. Proti tomuto škůdci se do koruny stromu umisťují žluté lapače. Všechny plody ze stromu je nutné sklidit, popadané ovoce sesbírat a spálit, aby se larvy nezakuklily do země. Špačci a jiní ptáci – třešně..