Které rostliny odpuzují kočky?



Kočky mohou být krásnými a milujícími společníky, ale pro zahradníky mohou být také zdrojem frustrace, pokud se rozhodnou prozkoumávat a hrabat v zahradě. Existuje však několik rostlin, které přirozeně odpuzují kočky, a mohou tak být užitečným doplňkem k ochraně vaší zahrady. Které rostliny mohou pomoci udržet kočky na odstupu?

Rostliny, které odpuzují kočky

Citronová tráva (Cymbopogon citratus) – citrusová vůně citronové trávy je pro kočky nepříjemná, a proto může být účinným odpuzovačem. Můžete zasadit citronový trávník kolem okraje zahrady nebo vytvořit nízký živý plot.

Rozmarýn (Rosmarinus officinalis) je aromatická bylina, jejíž silná vůně pomůže kočky odradit od návštěvy zahrady. Přidejte rozmarýn do záhonů nebo vytvořte nízký živý plot, který bude tvořit přirozenou bariéru.

Kotvičník (Nepeta cataria) – tato rostlina, známá také jako kočičí máta, má na kočky opojný účinek, ale po nějaké době se stává neúčinnou. Můžete ji vysadit v různých částech zahrady nebo vytvořit speciální místo pro kočky s kočičí mátou.

Máta

Máta

Levandule (Lavandula) – vůně levandule je pro kočky obvykle nepříjemná, zatímco pro nás může být příjemným aromatem. Vytvořte řady levandule kolem záhonů.

Petržel (Petroselinum crispum) – silná vůně petržele může kočky odradit od vyhrabávání půdy na záhonech. Vysaďte petržel v okolí rostlin, které chcete chránit.

Řeřicha (Ruta graveolens) obsahuje látky, které mohou být pro kočky nepříjemné. Můžete ji vysazovat jako okrajovou rostlinu.

Máta peprná (Mentha x piperita) – peprná vůně máty může být účinným způsobem, jak odrazit kočky od určitých oblastí. V zahradě. Vysazujte mátu peprnou v hrncích nebo vyhrazených místech.






  • Tvarování a řez bonsají Tvarování bonsají Nikdy stromy neformujeme do nahodilých nebo nepřirozených forem. Existují různé typy miniaturizace, odpovídající pozorování tvarů stromů v přírodě, v různých situacích, na různých stanovištích. Můžeme tudíž vypěstovat strom vzpřímený, kaskádu nebo polokaskádu, kořenový strom, strom v kameni, na kameni lze vysázet i lesní krajinku a strom. Je třeba se dobře seznámit..
  • Kana – exotická květina Kana neboli také dosna je exotická květina, které u nás s úspěchem zdomácněla. Pochází ze subtropické Ameriky. U nás kana dorůstá do výšky 60 až 120 cm a má různé barevné varianty. Podle barvy listů je rozdělujeme na zelenolisté a červenolisté. Jak pěstovat kanu? Kana vyžaduje teplé, slunné stanoviště a bohatou..
  • Jíva – Pendula Jíva do malých zahrad Jíva je okrasná dvoudomá dřevina oblíbená pro svoje jehnědy, lidově zvané kočičky. Do malých zahrad je nejvíce vhodný kultivar Pendula, štěpovaný na vyšším kmínku. Nejhezčí jsou samčí rostliny, jejichž kočičky jsou v plném rozkvětu žluté, zatímco u samičích rostlin zelené. Kdy stříhat jívu? Po odkvětu je..
  • Zimní spánek u pokojových květin a kaktusů Marně se snažíte, aby kaktusy nebo klívie vykvetly? Přitom je pravidelně hnojíte, dopřejete jim dostatek slunce a nestrádají ani žízní? Chyba může být úplně jinde – chybí jim odpočinek, tzv. zimní spánek.   Chladná zima pomáhá kaktusům a květinám kvést Nejen kaktusy, ale i jiné pokojové květiny potřebují několik týdnů..