Třešně v zahradě



Třešně mají lahodnou chuť a jsou jedním z prvních plodů léta. Jsou velmi oblíbené zejména mezi dětmi pro svoji sladkou chuť. Třešně zrají podle odrůdy od konce května do cca poloviny července.

Kam zasadit strom třešně

Třešně mají rády stanoviště s teplou propustnou půdou s dostatkem vápníku. Nejvhodnější jsou mírné jižní svahy polohy, které jsou chráněny před studenými severními větry. Třešeň nevysazujeme do suché půdy, protože zde špatně rostou a mají malé plody. Nevyhovují jim mrazové kotliny, zamokřené půdy a zastíněná stanoviště. Pokud v době květu prší, má to vliv na kvalitu plodů, které pak praskají a hnijí.

Odrůdy třešní

Ranější odrůdy třešní zrají do poloviny června. Mají měkkou dužinu a označují se jako srdcovky. Pozdnější třešně se jmenují chrupky a mají tužší dužinu. Zrají od poloviny června do poloviny července.

Třešně

Třešně







  • Kupujeme ovocné stromky Jak poznáme kvalitní sazenice Sazenice nakupujeme přímo v ovocných školkách. Tam mají vyorané sazenice založené v zemi, takže kořeny nevysychají, jak tomu bývá na tržištích nebo v některých zahrádkářských prodejnách. Kořeny by měly být přikryté alespoň rašelinou, pilinami nebo vlhkým hadrem. Každá sazenice má být opatřena visačkou, na které je uvedena odrůda, podnož..
  • Pěstování citrusů Rady a tipy pro pěstování citrusů: Rostliny přesazujeme každý rok do většího květináče o 2 cm. Půda by měla být zahradní s přidáním hrubého písku a rašeliny. Případně si můžeme zakoupit již namíchaný substrát v zahradnictví. Citronovník nesnáší vápno, kyselost půdy by měla být pH 6-7. Přihnojujeme pouze kombinovaným hnojivem, ve kterém..
  • Pěstování lísky obecné Líska obecná Lísku obecnou je možné pěstovat až do nadmořské výšky 750 metrů nad mořem. Má ráda slunné stanoviště, v půdě dostatek vápna a vlhko. Vysazujeme ji na místo chráněné před mrazy, protože kvete brzy na jaře. Líska nemá ráda těžkou, suchou, ani příliš vlhkou půdu. Má bohatý kořenový systém, čímž..
  • Choroby a škůdci třešní a višní Vrtule třešňová – jedná se o mouchu, jejíž larvy způsobují červivost plodů, obzvláště pozdě zrajících odrůd. Proti tomuto škůdci se do koruny stromu umisťují žluté lapače. Všechny plody ze stromu je nutné sklidit, popadané ovoce sesbírat a spálit, aby se larvy nezakuklily do země. Špačci a jiní ptáci – třešně..