Aksamitníky neboli Afrikány – letničky naší zahrady



Pěstování aksamitníků

Aksamitníky patří k jedněm z nejznámějších a nejpěstovanějším letničkám v našich zahradách. Jsou nenáročné a jejich pěstování je jednoduché. Umisťujeme je na světlé, slunné stanoviště nebo do polostínu. Rostou dobře v každé půdě. Dobře snášejí sucho i krátkodobé přemokření.

Sazenice aksamitníku můžeme zakoupit, nebo si je snadno vypěstovat ze semen. Ze semen pěstujeme dopředu nebo můžeme vysévat přímo na záhony. Odkvetlé květy během vegetace odstraňujeme, čímž podpoříme nové kvetení. Aksamitník kvete až do prvních mrazů.

Choroby a škůdci aksamitníků

Aksamitník nejsou napadány žádnými chorobami, ze škůdců si na mladých rostlinách pochutnají slimáci. Aksamitníky fungují jako odpuzovače škodlivého hmyzu a dokáží blokovat vývoj parazitických půdních háďátek. Mají typické, ne vždy příjemné aroma.

Aksamitník se do Evropy dostal v druhé polovině osmnáctého století z Mexika. I když se mu lidově říká Afrikán, z Afriky nepochází.

Aksamitník - afrikán

Aksamitník – afrikán







  • Šuškarda klasnatá (Liatris spicata) Pěstování šuškardy Šuškarda klasnatá je původem severoamerická trvalka, která působí velmi dekorativně tvarem i barvou květenství. Z tuhých hlízek v zemi vyrůstá přízemní trs úzkých listů a 60 až 80 cm vysoké lodyhy s klasnatým fialově růžovým květenstvím, v němž jednotlivé kvítky rozkvétají shora dolů. Proto se jí lidově říká „shorakvět“. Šuškardě se daří..
  • Řebříček tužebníkovitý (Achillea filipendulina) Řebříček tužebníkovitý je trvalka vysoká 100 až 150 cm. Pochází z Kavkazu. Květenství jsou žlutá, složená z drobných úborů. Řebříček tužebníkovitý kvete v červenci až srpnu, voní po koření. Není náročný na pěstování ani na půdní podmínky. V zahradě jej vysazujeme do sušších partií. Je vhodný k řezu do čerstvých i suchých kytic. Podobné články:..
  • Kokarda – žlutočervená květina Kdy kvete kokarda? Žlutočervenými květy zdobí zahradu kokarda. Kvete od poloviny jara do podzimu. Podmínkou dlouhého kvetení je odstraňování odkvetlých květů. Vyšší kultivary se uplatní ve smíšených trvalkových záhonech, nižší odrůdy můžou být umístěny ve skalkách. Květy kokardy jsou vhodné k řezu, protože ve váze vydrží dlouho. Nevýhodou kokardy je,..
  • Mečíky neboli gladioly Mečíky neboli gladioly jsou květiny určené především k řezu. Řežou se v době, kdy se první spodní květy uvolní z poupěte a mají již barvu. Necháme-li je dokvétat na záhoně, hlízy slábnou. Po odkvětu je nutné vyříznout květní stvol, listy ponecháme. Mečíky jsou květiny s hlízami, které mají malou mrazuvzdornost – proto je..