Jak pěstovat citrony a další citrusové plody



Citrusové plody si můžeme snadno vypěstovat i doma v květináči. Kvalitou se nijak neliší od těch, které zakoupíte v obchodě. Naopak mnohdy jsou mnohem větší. Ke zdárnému pěstování je třeba dodržovat několik pěstitelských zásad.

Květináče a nádoby pro citrusové plody

Citroník, mandarinka nebo pomerančovník se pěstují v nádobách nebo větších květináčích. Jedná se o keře nebo malé až středně velké stromky. Citrusy se musí každý rok přesazovat do květináče o 2 cm většího.

Malou rostlinku většinou zakoupíme, umístíme ji do rozptýleného světla na okno. V letních měsících stíníme žaluziemi. Rostlinu vydatně zaléváme, protože jsou vlhkomilné. Dáváme pozor na přemokření, které citrusy nesnáší.

Citronovníky kvetou několikrát do roka a jsou samosprašné, takže není potřeba opylovat. První plody po odkvětu dozrávají za 6 až 8 měsíců. Citronovníky plně plodí za 6 až 10 let.

Škůdci citrusů – citrusy chráníme před škůdci, zejména před puklicí a sviluškou.

Pěstování citrusů

Pěstování citrusů







  • Pěstování lilií v květináčích Pěstování lilií v květináčích je velmi oblíbené, protože má celou řadu výhod. Takto pěstované lilie mohou kvést kdykoliv během roku, záleží, kdy je vysadíme. Pro výsadbu použijeme kvalitní zahradní substrát. Květináč by měl být co nejvyšší. Na jeho dno dáme vrstvu substrátu, pak uložíme cibuli a zasypeme substrátem až do vrchu...
  • Clerodendrum Jak pěstovat clerodendrum Clerodendrum je nádherná exotická květina, kterou je možné pěstovat v domácím prostředí. V zimním období jim vyhovuje teplota od 10 do 20 °C. Ale pozor, mohou v tuto dobu i opadat. Zalévají se tak, aby jim nikdy nezaschl kořenový bal. V březnu se loňské výhony seříznou až ke staršímu dřevu, rostlinu..
  • Pelargónie páskatá – Pelargonium zonale Pěstování pelargonie páskaté Pelargónie páskatá je lidově taktéž nazývaná muškát. Často je pěstovaná na oknech a balkónech. Oblíbená je hlavně proto, že kvete od jara do prvních mrazíků v nejrůznějších barevných odstínech. Květy pelargonií jsou jednoduché i plné, u některých druhů s výrazným očkem. Listy můžou být sytě zelené nebo pestrobarevné, bíle..
  • Jaké rostliny sázíme do samozavlažovacích truhlíků? Pěstování rostlin v samozavlažovacím truhlíku Do samozavlažovacích truhlíků sázíme nejen muškáty, petúnie, fuchsie, begónie a verbeny, ale lze v nich pěstovat také zeleninu, např. pažitku, řeřichu, cibuli. Vhodné jsou i pro pěstování bylinek a léčivých rostlin, jako máta peprná, meduňka lékařská, šalvěj atd. Daří se v nich dobře i některým dřevinám –..