Hrách setý, pěstování, druhy hrachu
Hrách setý patří k rostlinám, které žijí v symbióze s hlízkovými bakteriemi, hromadícími v půdě dusík. Bakterie žijí v kořenových hlízkách a mají schopnost biologicky vázat vzdušný dusík. Po tom, co odumřou, může hrách využít dusík.
Hrách nesnáší půdu čerstvě vyhnojenou chlévským hnojem, patří tedy do 2. tratě. Hrách neklade zvláštní nároky na předplodinu, sám sebe však jako předplodinu nesnáší a neměl by se pěstovat ani po žádných jiných luskovinách.
Druhy setého hrachu
Z odrůd hrachu setého rozlišujeme hrách k vylupování (polní), dřeňový a cukroví.

Pěstování hrachu
Dřeňový hrách má svrasklá semena a je chuťově lahodnější než polní hrách. Jeho suchá semena se nedají dobře využít pro kuchyňské účely, protože při vaření zůstávají tvrdá.
Polní hrách má kulatá a hladká semena a má význam zejména pro velkoplošné výsevy.
U cukrového hrachu chybí na vnitřní straně lusků pergamenová blanka, takže se mohou používat nejen zelená semena, ale i lusky.
V jaké půdě pěstovat hrách
Hrách není příliš náročný na půdu, stačí, když je dobře zpracovaná a bohatá na humus. Pro rané výsevy jsou vhodnější lehčí půdy než těžké, protože se rychleji zahřívají. Tím se urychlí i vzcházení osiva a další výdoj rostlin, rovněž sklizeň nastane dříve. Půdní reakce by měla být neutrální s pH 6, proto mají velký význam včasné rozbory půdy.
Je mráz pro hrách škodlivý?
Hrách setý polní ve stadiu mladých rostlin snese beze škody slabší mrazíky, dřeňový hrách nikoli. Z tohoto důvodu je pro březnový výsev vhodný pouze polní hrách.

Pěstování hrachu
Hrách rádi vyklovávají holubi
Záhony hrachu zajistíme proti vyklování, jež snadno způsobují holubi. Nejjistější je napnout nad záhony staré rybářské sítě. Nesmějí však ležet přímo na zemi, ale asi 5 až 6 cm nad ní a musí být pevně napnutá. Přitom nezapomeneme na zajištění po stranách, protože by holubi jinak vlezli pod sítě. Stejným způsobem mohou jako ochrana posloužit staré vysloužilé záclony. Smrkové chvojí nebo podobné větve jsou účinné, jsou-li jimi záhony zcela zakryty. Ještě výhodnější je použít netkanou textilii.
- 10 nejčastějších chyb při pěstování zeleniny Pěstování zeleniny může být naplňujícím a odměňujícím zážitkem, ale zároveň vyžaduje pozornost a správné postupy. I zkušenější zahradníci se mohou dopustit chyb, které mohou ovlivnit výnos a zdraví rostlin. Následující článek přináší seznam 10 nejčastějších chyb při pěstování zeleniny a jak se jim vyhnout. Chyby při pěstování zeleniny Nesprávný výběr..
- Pěstování řapíkatého celeru Řapíkatý celer Z řapíkatého celeru se využívají jen masité, jemné řapíky. Nevytvářejí žádné bulvy. Řapíkatý celer patří ke kořenovým zeleninám, které ještě příliš nevešly ve známost. Přitom jeho využití v kuchyni je značné. Připravovat jej lze v syrovém nebo vařeném stavu – přidáváme jej do polévek, pod maso, můžeme z něj dělat osvěžující kořeněné..
- Jaký je rozdíl mezi ředkvičkou a ředkví Společnými znaky pro ředkvičku a ředkev jsou štiplavá chuť, nízký obsah kalorií, přírodní antibiotikum a vysoký obsah vitamínu C. Ve stravování je využíváme jako rychlou svačinu nebo do salátů. Ředkvičky se využívají jako první jarní zelenina k detoxikaci organizmu po zimě. Ředkvička Ředkvička má většinou kulovitý tvar, velikost cca 3 cm..
- Proč je paprika zeleninová pálivá Jak odstranit pálivost u paprik Jestliže máme pálivé plody paprik i přesto, že jsme zvolili odrůdu nepálivou, je to důsledek pravděpodobného nežádoucího sprášení osiva. Mírnou pálivost plodů snížíme odstraněním semen a vnitřní dužiny. Jestliže se na špičkách plodů paprik objeví hnědé skvrny a špičky zasychají, jde o tzv. špičkovou hnilobu..





