Zelené hnojení



Co použít jako zelené hnojivo?

Při nedostatku hnoje a kompostu nebo při zakládání zahrady, můžeme zeleným hnojením obohatit půdu o humus a živiny, zlepšit její strukturu a potlačit zaplevelení.

Na zelené hnojení jsou nejvhodnější bobovité rostliny jako hrách, vikev a bob, které po zarytí obohacují půdu i o dusík. Lze použít i jiné rostliny, které vytvářejí v krátké době hodně organické hmoty, jako je hořčice, svazenka, pohanka, aj.

Zelené hnojení se používá i na záhonech, které by např. po sklizni rané zeleniny nebo brambor zůstaly až do podzimu nevyužité. Rostliny, které mají být šťavnaté, nezdřevnatělé, posečeme, rozsekáme rýčem a zaryjeme do hloubky 10 až 25 cm podle druhu půdy (do těžké mělčeji).






  • Jak zlepšit kvalitu půdy Každý zahrádkář se snaží mít co nejkvalitnější úrodu. Existuje mnoho způsobů, jak toho dosáhnout. Jedním z nich je systematické zlepšování kvality půdy, kterou má na své zahradě k dispozici. Takovou možností je zelení hnojivo. Jakou máme půdu Základem úspěchu je bezesporu znalost jakosti půdy na pozemku. K tomu nám dopomůže její rozbor, který..
  • Padání rostlin a stísněné rostliny Padání mladých rostlin Příznaky: u semenáčků a řízkovanců začínají hnědnout kořenové krčky, mladé rostliny pak začnou přepadat a hynou. Je to typický příznak výskytu houbové choroby. Co dělat: použijeme dezinfikovaný substrát pro množení, v řídkém výsevu a v mírné vlhkosti substrátu. Při prvních příznacích choroby odstraníme napadené rostliny, zlepšíme větrání a snížíme..
  • Zimní práce na zahradě – únor Únor by měl být bílý, aby posílil pole i naši zahrádku. Zalijeme znovu důkladně jehličnany i stále zelené keře, nezapomeneme na skalku, ošetříme trávník. Pod fóliový tunel můžeme už zasít ředkvičku a vysázet sazečku cibule. Pokud hrozí mrazy, přehodíme přes fóliovník ještě jednu vrstvu fólie, nebo starou plachtu, či jinou..
  • Jeřáb moravský Jeřáb moravský patří k netradičnímu ovoci pěstovanému v našich zahradách. Lze jej pěstovat až do nadmořské výšky 1200 metrů. Jeho plody mají sladkou chuť, jsou červené barvy a zrají od konce srpna do poloviny září. Plody obsahují množství vitamínu C a proto se někdy označují jako citron severu. Podobné články:..