Pokojové květiny v zimě



Zalévání pokojových květin

Většina pokojových květin v zimních měsících odpočívá – utlumí svoje životní procesy, aby co nejlépe přečkaly dny s minimem slunečního svitu. Zaléváme mírně. Květiny, které přezimují v chladu, zaléváme až po vyschnutí vrchní vrstvy substrátu. Květiny v teplých místnostech zaléváme více, podle potřeby. Pro zálivku používáme odstátou vodu, která má pokojovou teplotu.

Palmy v zimě

Palmám v zimě nastávají těžké dny. Díky nízké vzdušné vlhkosti jim zasychají a hnědnou konečky listů. Můžou se také objevit nemoci a škůdci. Nezapomínáme palmy pravidelně mlžit a pod květináč jim postavíme odpařovací misku s kamínky. Můžeme si také pomoci tím, že sestavíme několik rostlin do skupiny, v níž se udržuje o něco vyšší vlhkost vzduchu.

Pokojové květiny v zimě

Pokojovým květinám a rostlinám nedělá dobře proud horkého vzduchu, který jde z ústředního topení. Pomůžeme si širší deskou než je parapet, kterou podložíme květináče a zvětšíme tak přesah nad radiátorem – odkloníme tak proudění teplého vzduchu. Mezi květináče dejte nádobky s vodou, abyste zvlhčili vzduch. Nad topení nikdy nedáváme chladnomilné pokojové květiny. Pestrolisté pokojové květiny přeneseme na světlejší stanoviště. Pokud nebudou mít dostatek denního světla, barevné listy se promění v obyčejné zelené. U azalek dáváme pozor na přelití, které jim škodí. Nevystavujte květiny ledovému průvanu z otevřených oken.

Kamélie, pokojové květiny v zimě

Kamélie, pokojové květiny v zimě







  • Čemeřice – královna jarní zahrady Čemeřice (Helleborus) rozkvétají někdy již o Vánocích a nezřídka se i rychlí. Na zahradách však zpravidla mají svoji hlavní dobu kvetení až o několik týdnů později. Čemeřici na zahradě nepřehlédneme, protože na sebe upozorňuje svojí nevšední krásou. Po odkvětu se vytvoří poměrně velké, lesklé, tmavozelené listy. Na květech jsou nejvýraznější..
  • Meduňka lékařská Pěstování meduňky lékařské Meduňka lékařská je příbuzná s mátou. Pěstujeme ji na slunci a v polostínu. Použití meduňky Před rozkvětem sklízíme citronově vonící listy. Zdobíme jimi saláty, přidáváme je do omáček, k masům a do majonéz. Uklidňující meduňkový čaj příjemné chuti pijeme nejlépe před spaním. Podobné články: Zimní spánek u pokojových květin a..
  • Řepík lékařský Pěstování řepíku lékařského na zahradě Řepík lékařský můžeme vysadit na trvalkový záhon. Jeho drobné žluté květy poskládané do štíhlých květenství budou zdobit zahradu po celé léto. Použití řepíku Řepíkovou nať přidáme do čajů při žaludečních potížích, samotným řepíkovým čajem kloktáme při zánětech v ústech. Na hnisavé rány používáme i jen samotnou..
  • Růže svraskalá Pěstování růže svraskalé Růže svraskalá je nenáročná a v zahradách se používá většinou na volně rostoucí živé ploty nebo jako půdní kryt nerovného terénu. Šípky obsahují velké množství vitamínu C. Jak zpracovat šípky? Můžeme je zpracovat na marmeládu, nebo z nich udělat víno, případně usušit na čaj. Šípky jsou velké, zploštěle kulovité...