Brugmansie – na terasy, balkóny a dvorky



Brugmansie je rostlina vhodná k pěstování na větších balkonech, terasách nebo dvorcích. Největší zvláštností této rostliny jsou velké trubkovité květy, které visí směrem dolů. Květy jsou v mnoha barvách, jednoduché nebo plnokvěté Listy jsou podlouhlé, porostlé jemnými chloupky.

Brugmansie je jedovatá

Velký pozor by měly dávat zejména rodiče malých dětí – celá rostlina, především listy a semena jsou velmi jedovaté.

Jak pěstovat brugmansii

Malou rostlinu zakoupíme v zahradnictví. Nasadíme ji do květináče o větším průměru a zajistíme výživnou půdu – smícháme rašelinu, kompost a zahradní zeminu. Během vegetace je nutné přihnojovat nejlépe rozpustnými hnojivy a to jednou za týden až dva týdny.

Brugmansie - pěstování

Brugmansie – pěstování

Brugmansii je možné pěstovat také ve volné půdě. Sázíme starší rostliny, které jsme přezimovaly v bezmrazé místnosti. Stanoviště by mělo být na přímém slunci. Je potřeba zajistit pravidelné zalévání. Na podzim rostliny z volné půdy vyryjeme, seřízneme a zmenšíme kořenový bal. Zasadíme do květináče a odneseme na přezimování do bezmrazé světlé místnosti. Celou zimu mírně zaléváme, ale nehnojíme.

Množení brugmansie

Brugmansii můžeme množit semeny, které vyséváme brzy na jaře. Nebo množíme vrcholovými řízky.

Choroby a škůdci brugmansie

Nejčastěji bývá brugmansie napadána sviluškami a molicemi. Pro likvidaci škůdců je třeba použít chemický postřik.






  • Aby petúnie kvetly celé léto Petúnie jsou typické okenní a balkónové květiny, kvetoucí po celé letní období až do podzimu. Nejbohatěji kvetou odrůdy s menšími jednoduchými květy. Odrůdy s vyšším růstem a velkými plnými květy jsou velmi elegantní, avšak hůře snášejí vítr a déšť. Petúnie nejlépe prospívají na plném výsluní, jsou ale značně citlivé na přeschnutí zeminy..
  • Chyby při pěstování begónií Choroby a škůdci begónií Hnědé skvrny na listech jsou způsobenu tepelným poškozením. Rostlina zřejmě stála na přímém slunci. Má-li navíc kapičky vody na listech, ty mohou působit jako zvětšovací sklo a způsobit popálení listů. Žloutnoucí listy u begónií signalizují uhnívání kořenů v důsledku nadbytečné zálivky. Necháme substrát mírně vyschnout, nejlépe v místnosti,..
  • Verbena neboli sporýš Verbena, sporýš nebo také železník – to jsou jména pro jednu velmi oblíbenou letničku. Pro verbenu jsou typické malé a většinou vonné květy s očkem, uspořádané v květenství na vrcholu stonků. Vzpřímeně rostoucí odrůdy se používají pro osázení záhonů. V poslední době vzrůstá obliba převislých odrůd pro nádoby. Verbena kvete od července do..
  • Substrát pro balkonové květiny Jaký substrát pro balkonové květiny? Na trhu je široký výběr speciálních substrátů, případně si jej můžeme namíchat sami. Je potřeba znát, jaký substrát potřebují rostliny, které se chystáme vysázet. Pokud kyselý substrát – přidáme více rašeliny, pokud zásaditý, doplníme substrát o vápník, např. v podobě mletého vápence nebo staré omítky. Základem..