Druhy salátů a jejich pěstování



Salát patří k velmi oblíbeným zeleninám. Mají krátkou vegetační dobu, a proto jsou ideální jako předplodina, meziplodina nebo plodina stálá. Saláty se často rychlí. Obsahují cenné vitamíny, především skupiny B, C E, PP, provitamín A a minerální látky.

Hlávkový salát

Odrůd hlávkového salátu existuje více jak sto druhů, lze je rozdělit do základních skupin na jarní, letní a ozimý.

Saláty listové

Listové saláty jsou určené k postupné sklizni, tzv. česání. Listy se sklízí postupně. Tento salát mívá zvláštní tvar listů a různé barvy – jsou zkadeřené, bublinkaté, vykrajované. Listy jsou dekorativní nejen na záhonu, ale také na talíři.

Barevný salát

Barevný salát

Salát římský

Římský salát patří k jedněm z nejstarších odrůd. Moderní odrůdy tvoří podlouhlou hlávku. Římský salát snáší velmi dobře vysoké teploty, ale je mimořádně citlivý na mráz. Vysévá se koncem března a ven jej vysazujeme v druhé polovině května. V teplých oblastech jej můžeme vysévat od dubna do července přímo na záhony.

Ledový salát

Jde o zvláštní formu hlávkového salátu. Listy jsou velké, někdy různě vlnité a křehké. Pevné, uzavřené hlávky mohou dosahovat velkých rozměrů. Ledový salát je citlivý na mráz, ale ve vedrech nevybíhá do květu. Vyséváme jej od března do července.

Sazenice salátu

Pěstování salátu

Saláty vyžadují chráněné, teplé stanoviště a dostatek světla. Nemají-li dostatek světla, netvoří hlávky. V době, kdy se hlávky tvoří, potřebují nejvíce vláhy. Vzhledem k tomu, že jde o rostlinu dlouhodenní, která v teplém a suchém období za dlouhého dne vybíhá do květu, je třeba dodržovat správné agrotechnické termíny a rozlišovat jednotlivé odrůdy. Odrůdy letních salátů jsou k vybíhání mnohem odolnější.

Příprava půdy pro salát stačí zcela běžná. Přidáme kvalitní kompost a těsně před setím přidáme průmyslová hnojiva.

Ranné saláty pěstujeme z předpěstované sadby. Vyséváme přibližně v polovině února. Ranné polní saláty vysazujeme v druhé polovině března. Vysazujeme mělce. Přímé výsevy připadají v úvahu od poloviny března. Při postupném výsevu menšího množství osiva, nejlépe ve čtrnáctidenních intervalech, sklízíme salát do září. V této době je pak nejvhodnější doba na výsev salátu ozimého.

Pěstování salátu jako letničky

Salát jsme zvyklí pěstovat v pařeništi, ve skleníku nebo v zeleninové zahrádce. Ovšem listovým salátům v různých barvách to může svědčit také v okrasné zahradě. Pestrobarevný sortiment nejrůzněji zkadeřených a přitom kompaktních hlávek k tomu přímo vybízí.





  • Problémy při pěstování salátu v zahradě nebo v pařeništi Salát je oblíbenou plodinou pro pěstování v zahradách i pařeništích. Je oblíbený pro svoji svěží chuť a bohatou výživou. Nicméně, jako u každé plodiny, mohou se i při pěstování salátu vyskytnout určité výzvy a problémy. Problémy s půdou Kvalita půdy hraje klíčovou roli při pěstování salátu. Příliš těžká nebo jílovitá..
  • Zdravá dýně Dýně nebo také tykve není potřeba představovat. V posledních letech se staly nedílnou součástí našeho jídelníčku. Jedná se o velmi zdravou zeleninu, která má také léčivé účinky. Dýně v kuchyni V kuchyni je možné díky dýni a několika málo ingrediencí (koření a bylinky) vytvořit chutné a výživné pokrmy. Dužnina dýně obsahuje 25..
  • Jaký je u česneku rozdíl mezi paličákem a nepaličákem? Česnek rozdělujeme na paličák a nepaličák. Jaký je mezi nimi rozdíl a jak je poznáme? Paličák vytváří na vrcholu palici (květenství s květy a pacibulkami), které je nutné odstranit, jinak snižuje výnos. Má velké stroužky, které jakoby směřují ke středu, na pohled je atraktivnější. Nepaličák nevytváří květenství, takže se nevysiluje. Lépe..
  • Pekingské nebo také čínské zelí Pekingské zelí se v kuchyni připravuje jako salát. Kdy vyséváme pekingské zelí Vyséváme jej v polovině července na záhon ve špetkách ve sponu 30×20 cm, přikrýváme bílou netkanou textilií. Rostliny po vzejití vyjednotíme. Za suchého a teplého počasí je nutná pravidelná zálivka, která brání vybíhání zelí do květu. Uskladnění pekingského zelí Pekingské..