Druhy salátů a jejich pěstování



Salát patří k velmi oblíbeným zeleninám. Mají krátkou vegetační dobu, a proto jsou ideální jako předplodina, meziplodina nebo plodina stálá. Saláty se často rychlí. Obsahují cenné vitamíny, především skupiny B, C E, PP, provitamín A a minerální látky.

Hlávkový salát

Odrůd hlávkového salátu existuje více jak sto druhů, lze je rozdělit do základních skupin na jarní, letní a ozimý.

Saláty listové

Listové saláty jsou určené k postupné sklizni, tzv. česání. Listy se sklízí postupně. Tento salát mívá zvláštní tvar listů a různé barvy – jsou zkadeřené, bublinkaté, vykrajované. Listy jsou dekorativní nejen na záhonu, ale také na talíři.

Barevný salát

Barevný salát

Salát římský

Římský salát patří k jedněm z nejstarších odrůd. Moderní odrůdy tvoří podlouhlou hlávku. Římský salát snáší velmi dobře vysoké teploty, ale je mimořádně citlivý na mráz. Vysévá se koncem března a ven jej vysazujeme v druhé polovině května. V teplých oblastech jej můžeme vysévat od dubna do července přímo na záhony.

Ledový salát

Jde o zvláštní formu hlávkového salátu. Listy jsou velké, někdy různě vlnité a křehké. Pevné, uzavřené hlávky mohou dosahovat velkých rozměrů. Ledový salát je citlivý na mráz, ale ve vedrech nevybíhá do květu. Vyséváme jej od března do července.

Sazenice salátu

Pěstování salátu

Saláty vyžadují chráněné, teplé stanoviště a dostatek světla. Nemají-li dostatek světla, netvoří hlávky. V době, kdy se hlávky tvoří, potřebují nejvíce vláhy. Vzhledem k tomu, že jde o rostlinu dlouhodenní, která v teplém a suchém období za dlouhého dne vybíhá do květu, je třeba dodržovat správné agrotechnické termíny a rozlišovat jednotlivé odrůdy. Odrůdy letních salátů jsou k vybíhání mnohem odolnější.

Příprava půdy pro salát stačí zcela běžná. Přidáme kvalitní kompost a těsně před setím přidáme průmyslová hnojiva.

Ranné saláty pěstujeme z předpěstované sadby. Vyséváme přibližně v polovině února. Ranné polní saláty vysazujeme v druhé polovině března. Vysazujeme mělce. Přímé výsevy připadají v úvahu od poloviny března. Při postupném výsevu menšího množství osiva, nejlépe ve čtrnáctidenních intervalech, sklízíme salát do září. V této době je pak nejvhodnější doba na výsev salátu ozimého.

Pěstování salátu jako letničky

Salát jsme zvyklí pěstovat v pařeništi, ve skleníku nebo v zeleninové zahrádce. Ovšem listovým salátům v různých barvách to může svědčit také v okrasné zahradě. Pestrobarevný sortiment nejrůzněji zkadeřených a přitom kompaktních hlávek k tomu přímo vybízí.






  • Fotosyntéza, základní proces pro pěstování zeleniny Fotosyntéza je úžasný biologický proces, který umožňuje rostlinám využívat sluneční energii k výrobě živin. Tento proces hraje klíčovou roli nejen v přežití rostlin, ale také v produkci potravin pro lidi, zejména zeleniny. Při pěstování zeleniny je důležité porozumět mechanismu fotosyntézy a jak ho lze využít k maximálnímu výnosu a kvalitě..
  • Pro zahrádkáře: co lze vysévat a předpěstovávat v únoru Únor s sebou přináší klidnější období v zahradě, ale pro váš budoucí úspěch ve sklizni není příliš brzy začít s přípravami na jaro. V tomto období můžete začít s vyséváním a předpěstováním některých plodin, které vám zajistí skvělý start do nadcházející zahrádkářské sezóny. Předpěstování zeleniny a bylinek Ranné ředkvičky –..
  • Hlávková kapusta – praskání hlávek Proč praskají hlávky u kapusty Hlávková kapusta je nutričně hodnotná zelenina. Pokud praskají hlávky, pak je to proto, že jsme pěstovali ranou odrůdu, která byla pozdě sklizena. Jinak není kapusta příliš náročná, jen potřebuje vydatnou zálivku, a to především v období po výsadbě a na počátku tvorby hlávek. Nedostatek vláhy se..
  • Lebeda zahradní Lebedu zahradní je možné v kuchyni upravovat podobně jako špenát. Pěstování lebedy zahradní Lebedu zahradní vyséváme v postupných intervalech od poloviny srpna do řádků 30 až 40 cm vzdálených od sebe. Pro jarní sklizeň vyséváme v březnu. Po vzejití rostlinky vyjednotíme na 20 cm. Lebeda zahradní je oproti špenátu výnosnější, chuťově lahodnější a..