Choroby a škůdci pokojových rostlin a květin – 3



Smutnice v kořenech

Příznaky: poletují-li kolem pokojových rostlin malé černé mušky, je to signálem, že rostlina může být napadena škůdci. Mušky jsou neškodné, kladou ale na zeminu vajíčka a z nich vylíhlé larvičky s černou hlavičkou mohou někdy škodit na mladých koříncích, i když se převážně sytí organickými látkami ze substrátu.

Co dělat: květinu nepřeléváme, protože těmto larvám se právě výborně daří v přemokřelém substrátu.

Roztočník

Příznaky: objevili jste na spodní straně listu bramboříku prachovitý povlak? Pak je jasné, že v našem bramboříku bydlí roztočník. Ten může škodit třeba i na břečťanu, kapských fialkách nebo na cibulích květin. Napadená rostlina je zakrnělá, má znetvořené listy, zkroucené stonky a zavadlá poupata.

Co dělat: na rozdíl od svilušky podporují šíření tohoto škůdce vlhčí podmínky. Napadené části rostliny musíme zničit – běžné insekticidy na roztočníka bohužel neplatí.

Padlí na rostlinách

Padlí na rostlinách

Padlí prozradí listy

Příznaky: moučnatými skvrnami na povrchu se projevuje houba žijící na listech – padlí. Na rozdíl od plísně šedé není tato nemoc tak obvyklá a tolik nebezpečná, i když rostlinu viditelně hyzdí a může se rozšířit i na stonky a květy.

Co dělat: doporučuje se střídat kontaktní a systémové přípravky. Můžeme rovněž listy lehce poprášit sírou. Kolem rostliny zlepšíme větrání.






  • K čemu slouží bílý nátěr na stromech? Bílý nátěr na stromech, často označovaný jako „bělení stromů“, je tradiční metoda péče o stromy, která má několik užitečných funkcí. Přestože se zdá být estetickým prvkem, je také účinným nástrojem pro ochranu stromů před různými vnějšími vlivy. Ochrana před sluncem a mrazem Bílý nátěr funguje jako ochrana před přehřátím stromu..
  • Obyčejná voda proti mšicím Vodou proti mšicím Mšice, svilušky a třásněnky se dají dobře omezovat postřiky vodovodní vodou, tedy sprchováním rostlin. Pro úspěch této metody je důležité důkladné postříkání svrchní, a zejména spodní strany listů vlažnou vodou. Ošetření je třeba několikrát opakovat, protože na listech ještě většinou zůstanou vajíčka, ze kterých se líhnou nové..
  • Pokroucené listy u rostlin Příznaky pokroucených listů Jaké jsou příznaky pokroucených listů? Listové řapíky jsou spirálovitě zkroucené, listy jsou úzké a pokroucené. Stonky jsou deformované a načervenalé. Příčinou je herbicid na trávníku, který byl větrem zanesen na rostliny. Ochrana před pokroucenými listy Nikdy nepostřikujeme herbicidem za větrného dne a konev pro zálivku nepoužíváme na..
  • Škvoři v zahradě Škvoři v přiměřeném množství jsou v zahradě užiteční, protože požírají mšice, roztoče, živí se nakladenými vajíčky, případně sporami hub. Když se škvoři přemnoží, dokáží zničit mladé lístky a květy mnoha rostlin, např. chryzantém, jiřinek a plaménků. Ekologická likvidace škvorů Vezmeme květináč, který naplníme mechem nebo dřevitou vatou a obrácený jej nasuneme na..