Hypoestes fyllostachia – barevná ozdoba bytu



Tato pokojová květina patří mezi ozdoby interiéru, i když nekvete. Je krásná svými listy.

Hypoestes fyllostachia je drobná pokojová rostlina, která pochází z Madagaskaru. Má tmavozelené listy, které jsou ještě jakoby postříkané jinou barvou.

Původní druh má také skvrnité listy, ale pečlivým výběrem byly získány zvlášť pěkně vybarvené kultivary se skvrnami růžovými, červenými a bíými.

Hypoestes dorůstá výšky až přes třicet centimetrů, ale nejpěknější je spíš nízký kompaktní tvar. Barevnost listů ovlivňuje především sluneční záření, avšak nesmí hrozit úpal. Při velkém slunečním svitu dochází ke krásnému zbarvení listů. Pokud jsou hypoestes umístěny ve stínu, jejich listy úplně zezelenají.

Hypoestes fyllostachia je drobná pokojová rostlina

Hypoestes fyllostachia je drobná pokojová rostlina

Jak na optimální velikost

Abychom dosáhli optimální velikosti této keříčkovité rostliny, pečlivě ji zaštipujeme. Rostlina velmi snadno obráží. Pokud vykvete, vyštípneme bez rozpaků i květ – listy jsou totiž to, co hypoestes opravdu zdobí. Drobné fialové květy jsou samosprašné a po dozrání plodů začne rostlinka vystřelovat do okolí malá semínka. Dostane-li se semínko do nějakého jiného květináče, vyroste v něm nová rostlinka. Po odkvětu rostlina odpočívá, a tak v této době omezíme zálivku až do počátku obnoveného růstu.

Množení hypoestes

Hypoestes můžeme množit semeny nebo vrcholovými řízky. Starší rostliny nebývají již většinou pěkné a řízkováním snadno získáme nové.

Jak pěstovat hypoestes

Hypoestes pěstujeme v běžném substrátu pro pokojové rostliny. Nejlépe prospívá v polostínu nebo na okně, kam ale nesvítí přímé slunce. Zálivka mže být vydatnější, před dalším zalitím však musí půda alespoň částečně proschnout. Teplota by se měla pohybovat v rozmezí 16 až 25°C.

Velmi pěkné jsou misky osázené několika různě barevnými kultivary této rostliny. Také ji můžeme použít jako podrost k některé dominantní pokojové rostlině.

Pravidla pro pěstování hypoestes

Udržujeme stejnoměrně vlhký substrát hojnou zálivkou od jara do podzimu, v zimě zaléváme střídměji. Vyplatí se, pokud budeme hypoestes často rosit listy. Rostlinu přesazujeme pravidelně každý rok zjara. Jestliže jsme se rozhodli rozmnožit hypoestes řízkováním, provádíme to na jaře nebo v létě. Výsev je úspěšný na jaře.






  • Zamioculcas – pokojová květina Zamioculcas je v našich zeměpisných šířkách poměrně novou pokojovou rostlinou. Původní druh pochází z Afriky. Stonky a listy této pokojové rostliny jsou zářivě zelené, lesklé. Jedná se o nenáročnou rostlinu, která je vhodná do moderních interiérů nebo komerčních prostor kanceláří. Rozeznáváme několik druhů, které se liší vzrůstem a kompaktností listů. Listy vyrůstají..
  • Clerodendrum thomsoniae – pokojová květina Clerodendrum thomsoniae (Klerodendron) Jako kvetoucí pokojovka výborně prospívá Clerodendrum thomsoniae (Klerodendron), která má dlouhé a slabé výhonky. Výhonky můžeme nechat volně viset, nebo je vyvázat na vzpřímenou oporu. List má výraznou žilnatinu. U mladých rostlinek stonky zaštípneme. Pěstování Clerodendrum thomsoniae Klerodendron může mít stonky až 2,5 m dlouhé, jeho popínavý růst..
  • Vrísea (Vriesea) – broméliovitá rostlina Pěstování Vrísei Vrísea je méně známá broméliovitá rostlina. Jak kvete Vrísea Z růžice listů vyrůstá atraktivně zbarvené klasovité květenství, které může mít výšku několika decimetrů. Květy mohou být žluté, červené, nachové nebo zelené. Čnějí z křiklavě červeně nebo bílé zbarvených listenů. Kvetoucí rostlina potřebuje světlé a teplé stanoviště, které je chráněné před..
  • Pokojové květiny v zimě Zalévání pokojových květin Většina pokojových květin v zimních měsících odpočívá – utlumí svoje životní procesy, aby co nejlépe přečkaly dny s minimem slunečního svitu. Zaléváme mírně. Květiny, které přezimují v chladu, zaléváme až po vyschnutí vrchní vrstvy substrátu. Květiny v teplých místnostech zaléváme více, podle potřeby. Pro zálivku používáme odstátou..