Bilbergie (Billbergia) – broméliovitá rostlina



Pěstování Bilbergie

Bilbergie patří k broméliovitým pokojovým rostlinám. Velmi zřídka se zatím u nás pěstují Bilbergie, které mají dekorativní květy, ale také velmi efektní vybarvení listenů.

Květenství je převislé, vyrůstá z pevné růžice listů. Ta po odkvětu odumře, ale předtím vytvoří několik nových růžic.

Bilbergie

Bilbergie

Podmínky pro pěstování Bilbergie

Bilbergie vyžaduje světlé a teplé místo. V zimním období nesmí teplota klesnout pod 12 °C. Optimální teplota se pohybuje kolem 15 °C. Půdu v květináči nepřemokřujeme, zaléváme mezi listy. Zálivka závisí na teplotě. Zaléváme vlažnou odstátou vodou.






  • Pokojová rostlina tenura nebo také „tchýnin jazyk“ Tenura pochází z tropické západní Afriky. Je to velice dekorativní a zároveň skromná a odolná pokojová rostlina, která dobře snáší suchý a nevětraný vzduch a zvládne ji pěstovat i začátečník. Pokud ji poskytnete správnou péči, odvděčí se dlouhověkostí. Tenura je stálezelená rostlina s dužnatými, 60 až 150 cm dlouhými a 3 až..
  • Voskovka (Hoya carnosa) Pěstujeme voskovku Voskovka 06 Voskovka je popínavě-plazivá dřevina – liána, proto potřebuje oporu. Můžeme ji podepřít řebříčkem nebo vést po oblouku z drátu. Listy voskovky jsou tvrdé, dužinaté, vejcové, široké asi 6 cm. Barvu mají tmavozelenou, pokrytou voskovým povlakem. V okolíku rozkvétající květy jsou bílé s červeným středem, jsou pevné, jakoby z vosku. Příjemně voní..
  • Opěrné konstrukce do květináčů Všechny rostliny, které mají slabé stonky, vysoké odrůdy nebo rostliny s těžkými květy, případně mladé keře pěstované v nádobách u zdí, potřebují nějakou oporu. Musíme myslet na to, že by opora neměla esteticky poškodit rostlinu a že květina zakryje opěrný systém dobře jen tehdy, jestliže ho zasadíme ještě k docela malé rostlině. Je..
  • Lopatkovec (Spathiphyllum) Lopatkovec neboli toulcovka pochází z tropických oblastí Střední a Jižní Ameriky. Nejznámějším druhem je Spathiphyllum wallisii, která je vysoká asi 30 cm. Je výjimečná tím, že dokáže absorbovat formaldehyd, aceton a benzol. Lopatkovec má bílou až žlutou palici květu, který je kryt bílým toulcem. Listy jsou lesklé tmavozelené s dlouhými řapíky. Květ..