Tilandsie (Tillandsia) – broméliovitá rostlina



Pěstování Tilandsie

Tilandsie jsou broméliovité rostliny, které jsou bohaté na rozmanité druhy. Na svém původním stanovišti tyto rostliny rostou na skalách, v korunách stromů a dalších místech bez substrátu. Můžou se objevovat i na zcela nepřírodních materiálech, jakými jsou např. dráty elektrického vedení.

Některé druhy Tilandsie sice lze pěstovat v květináči, ale většině vyhovuje připevnění na epifytní kmínky a větve nebo na kameny. Často se tak vytvářejí „zahrádky“ z několika rozdílných druhů.

Tilandsie mají na svém povrchu povlak z jemných šupinek, které jsou uzpůsobeny k zachycování a přijímání vláhy. Pěstujeme je v dostatečně vlhkém prostředí nebo je musíme velmi často rosit. Do vody, kterou rostlinu rosíme, občas přidáme hnojivo určené k přihnojování na list. Optimální teploty se po celý rok pohybují v rozmezí 20 až 25 °C.

Tilandsie (Tillandsia) - broméliovitá rostlina

Tilandsie (Tillandsia) – broméliovitá rostlina

Jaké jsou druhy Tilandsií

Tilandsií existují stovky druhů. Liší se různým tvarem a uspořádáním listů a tvarem a barvou květů. Jsou mezi nimi půlmetroví obři i drobečkové, kteří dosahují sotva několika centimetrů.






  • Jak pěstovat pokojovou begónii? Begónie je bohatě kvetoucí pokojová rostlina, která byla vyšlechtěn hybridním křížením dvou různých druhů begónií. Květenství jsou na dlouhých stopkách a mohou být v barvách bílé, růžové, žluté, oranžové nebo sytě karmínové. Můžou nás odměňovat květy po celý rok. Podmínky pro pěstování Pro správný růst potřebuje begónie dostatek slunečního světla, ale..
  • Sázení a zálivka bonsají Postup sázení bonsají Na dno bonsajové misky dáme nejprve na odtokové otvory hustou síťku, anebo větší kámen, pak nasypeme asi 1 cm vysokou drenážní vrstvu hrubšího písku jako drenáž, dáme slabší vrstvu navlhčeného substrátu, na něj umístíme stromek a kořeny pečlivě rozprostřeme. Jednou rukou stromek přidržíme a druhou zasypáváme kořeny..
  • Pěstování pokojových květin v zimě Základním pravidlem při pěstování pokojových květin v bytě, vyhovět jejich potřebám. Pokud květinám podmínky v našem bytě nevyhovují, je lepší se poohlédnout po takových rostlinách, které budou u nás doma prospívat. Ne všechny pokojové květiny dobře snášejí ústřední topení – např. fuchsie, myrta, kaktusy nebo většina sukulentů. Naopak tyto podmínky vyhovují většině..
  • Okrasné ibišky Ibišek má nadýchaný květ na dlouhé stopce. Kvete jen jeden den. Květ ibišku může být jednoduchý nebo plný, bílý, žlutý, oranžový, růžový, červený nebo fialový. Jak pěstovat ibišek Ibišky mají rády hodně světla a v létě vyžadují pravidelnou zálivku a přihnojování. Starší rostliny se přesazují a seřezávají časně zjara. Ibišek kvete..