Jak pěstovat cínie



Půda pro cínie

Cínie pěstujeme ve výživné, ale lehčí půdě, vyžadují slunečnou polohu. Zvláště vyšší kultivary vysazujeme do poloh chráněných před větrem. Pravidelně zaléváme, občas mírně přihnojíme plným hnojivem.

Kdy vysévat a sázet cínie

Sazenice cínií můžeme předpěstovat ze semen, kterých je na trhu dostatek. Osivo vyséváme od února do dubna a alespoň jednou přepichujeme. Hotové sazenice si můžeme zakoupit též u zahradníka. Vysazujeme je koncem května na záhon. Sázíme ve vzdálenosti 25 až 40 cm podle vzrůstnosti a větvení kultivaru. Jsou-li sazenice cínií poněkud vytažení, můžeme je zaštípnout, aby obrazily. Zpravidla kvetou od června nebo července až do konce vegetační sezóny.

Pěstování cínií

Pěstování cínií

Kam vysazovat cínie

Cínie se hodí do smíšených letničkových záhonů do sousedství rostlin přiměřeně vysokých, do lemů a samostatných skupin. Vysoké kultivary se výborně hodí k řezu do vázy, nízké naopak do nádob. Řežou se plně rozvinuté úbory, které vydrží ve váze celý týden.






  • Vděčné rozchodníky Okrasné rostliny – rozchodníky Rozchodníky tvoří velkou skupinu okrasných rostlin. K nenáročným druhům patří Sedum spectabile, vykvétající v září okolíky růžových květů. Tento druh dorůstá do výšky 50 cm a je dekorativní i dužnatými, modravě ojíněnými listy. Celý rod rozchodníků obsahuje celkem 500 různých druhů, takže si můžeme vybrat i kobercové nebo..
  • Kaktusovité jiřinky (Dahlia pinnata) Kaktusovité jiřinky jsou velmi oblíbenou skupinou této královny podzimu. Existují kultivary s květy bílými, žlutými, oranžovými, fialovými, červenými nebo růžovými. Květy jsou plné, květní plátky jsou na koncích špičaté. Tyto jiřinky bohatě a dlouho kvetou, jsou vhodné i k řezu. Kde sázet kaktusovité jiřinky? V zahradě je sázíme do samostatných skupin nebo v kombinaci..
  • Tygřice – Tigridia pavonia Pěstování tygřice Tygřice má velmi atraktivní, různě zbarvené květy – bílé, žluté, červené, růžové, atd. Původní druhy tygřice pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky. V půdě vytváří tato květina vejcové hlízy, ze kterých vyrůstají zpravidla tři listy. Tygřice je vysoká cca 30 až 60 cm. Květy jsou ve svém středu nápadně..
  • Dlužicha – ozdoba zahrad Pěstování dlužichy Pěknou ozdobou zahrad je nízká trvalka dlužicha. V době květu dlužicha vytváří 30 až 60 cm vysoké bezlisté stvoly s jemnými květy zvonkovitého tvaru v barvě růžové nebo bílé. Květy vydrží kvést 2 až 3 měsíce. Květy dlužichy jsou vhodné i k řezu do kytic, ke zjemnění. Kam umístit dlužichu Dlužicha má..