Aby petúnie kvetly celé léto



Petúnie jsou typické okenní a balkónové květiny, kvetoucí po celé letní období až do podzimu.

Nejbohatěji kvetou odrůdy s menšími jednoduchými květy. Odrůdy s vyšším růstem a velkými plnými květy jsou velmi elegantní, avšak hůře snášejí vítr a déšť.

Petúnie nejlépe prospívají na plném výsluní, jsou ale značně citlivé na přeschnutí zeminy a také na delší srážkové období. Proto se dobře hodí i do tzv. dešťového stínu třeba pod římsami či balkóny, za předpokladu náležité zálivky.

Petúnie

Petúnie

Péče o petúnie

Petúnie vysazujeme do kypré, propustné a výživné zahradní zeminy. V době růstu těmto květinám velice prospívá občasné nakypření půdy malým kolíčkem, pletí plevele, pravidelné přihnojování zároveň se zálivkou a zejména stálé odstraňování odkvetlých květů a také suchých listů, jež rovněž nepůsobí pěkným dojmem. Pravidelné odstraňování odkvetlých květů zabraňuje tvorbě semen a rostliny se jejich vývojem zbytečně nezeslabují a mnohem bohatěji kvetou.

Petúnie, podobně jako ostatní letničky v okenních truhlících, zpravidla netrpí chorobami a škůdci. Vyskytnou se pouze jako důsledek nesprávné zálivky nebo jednostranného přehnojování.






  • Oleandr Pěstování oleandru Oleandr (Nerium oleander) je rostlinou pobřeží Jaderského nebo Středozemního moře. V těchto oblastech je to poměrně hustý keř. Původem oleandr pochází z velké oblasti, rozkládající se od Portugalska přes Írán až do východní Asie. Oleandr můžeme ve vhodné velikosti udržovat pravidelným jarním řezem, po kterém dobře obráží a rozvětvuje se...
  • Škůdci muškátů Mšice napadají vrcholky rostlin a sají z nich šťávu. Muškáty pak hůře rostou a deformují se. Molice se také mohou na muškátech objevit, zejména v zimě ve vytápěných prostorách. Molice jsou uchycené na spodní straně listů, které v důsledku jejich sání žloutnou a zasychají. Muškáty můžou také napadnout štítenky, které svým sáním způsobují..
  • Choroby převislých pelargonií a muškátů Korkovitost Korkovitost – projevuje se během vegetace, hlavně v zimním období, jako zelené a hnědé výrůstky na spodních stranách listů. Tato choroba vzniká nedostatkem světla, nerovnoměrnou zálivkou nebo vysokou vlhkostí vzduchu. Objevuje se hlavně při přezimování pelargonií. Jakmile se rostliny přenesou na venkovní stanoviště, korkovitost většinou zmizí. Staré poškozené listy jsou..
  • Truhlíky a květináče pro balkonové květiny Jaké truhlíky a květináče na balkon? Truhlíky, keramické květináče nebo třeba staré hrnce musejí mít pro pěstování balkonových květin dostatečné rozměry. Minimální šířka a hloubka truhlíku je 20 cm. Nezbytné jsou odtokové otvory na dně nádoby, bez nich by se ve spodu držela voda a květina by trpěla zamokřením kořenů...