Pěstování brslenu křídlatého



Brslen křídlatý patří v průběhu roku k celkem nenápadnému keři, který nás ničím nezaujme. Změní se to na podzim, kdy udělá na zahradě velkou parádu díky svým sytě červeným listům.

Původ má tento keř v Číně, Koreji a Japonsku. Dekorativně působí nejen listy, ale také výrazné korkovité lišty, široké několik milimetrů. Listy mají eliptický tvar a na podzim se barví do sytě červených až ohnivých barev.

Brslen křídlatý dorůstá do max. výšky 2,5 metru, často je ale nižší. Z tohoto důvodu je vhodný i do menších zahrad. Větve mají převislý růst a keř je hustě olistěn, roste do šířky.

Pěstování brslenu křídlatého

Pěstování brslenu křídlatého

Plody brslenu

Brslen křídlatý kvete na jaře malými květy, ze kterých se do podzimu utvoří červené tobolky.

Pozor na jedovatý brslen

Brslen patří k jedovatým rostlinám, protože obsahuje glykosidy a hořčiny. Při výsadbě volíme takové místo, aby s tímto keřem nepřišli do styku děti a domácí zvířata.

Kde pěstovat brslen

Opadavé brsleny sázíme na slunné stanoviště, kde na podzim dosáhne krásného ohnivého zbarvení. Nesnáší přemokření, mírné sucho tomuto keři nevadí.

Množení brslenu

Brslen křídlatá lze dobře množit pomocí bylinných řízků brzy v létě nebo dřevitými řízky v předjaří. Rostliny je dobré po zakořenění několikrát zaštípnout, aby se lépe rozvětvily.






  • Čím nahradit buxus Buxus zničený zavíječem Co dělat, když nám krásně rostlý buxus napadl zavíječ? Pokud jsou škody velké a chemický postřik nestačí, je nutné rostliny zlikvidovat a nahradit je jinými druhy rostlin, které jsou proti tomuto škůdci odolné. Čím nahradit živé ploty z buxusu Malé živé stříhané ploty nebo tvarované koule z buxusu..
  • Pěstování svídy Svída je velmi dekorativní dřevina a to zejména v zimě, kdy má kůru vybarvenou červeně, oranžově nebo žlutě, podle odrůdy. Nejvíce dekorativní je svída v únoru a březnu. V průběhu vegetace se svída vyznačuje okrasnými listy – většinou jsou bíle panašované nebo žluté. Jak pěstovat svídu Svída je nenáročná okrasná dřevina. Můžeme ji..
  • Růžové květy lýkovce obecného (Daphne mezereum) Pěstování lýkovce Časně zjara můžeme vnímat krásu purpurově růžových květů, které obalují vzpřímené větve opadavého keře lýkovce obecného. K dostání jsou i jiné druhy lýkovce se stejně voňavými květy, ale ty už jsou náročnější na péči. Lýkovce obecně špatně snášejí přesazování, proto se vyplatí koupit rostlinu pěstovanou v kontejneru. Bílé květy má..
  • Venkovní ibišky Ibišek syrský Nejčastěji u nás pěstovaným ibiškem je ibišek syrský (Hibiscus syriacus), který dokáže dobře odolat našim podmínkám. Dorůstá do výšky až 3 m, jedná se o opadavý keř. Kvete od začátku srpna do září. Venkovní ibišky rostou pomalu. Vysazujeme je na slunné stanoviště a do živné, propustné půdy. Stanoviště..