Pažitka (Allium schoenoprasum)



Pěstování pažitky

Jedná se o nejběžnější bylinku českých zahrádek. Tato víceletá cibulovina se vysévá přímo na stanoviště nebo se sází zakoupené trsy. Potřebuje dostatek živin, vody a polostinné stanoviště.

Sběr pažitky

Čerstvé listy sklízíme celoročně, pravidelně odstraňujeme květy. Jak na rychlení pažitky v zimních měsících?

Použití v kuchyni

Pažitka chutná v polévkách, pomazánkách, tvarohu, s vaječnými či zeleninovými pokrmy, bramborami, v bylinkovém másle, jako ozdoba masa a dalších pokrmů.

Pažitka (Allium schoenoprasum)

Pažitka (Allium schoenoprasum)

Léčivé účinky pažitky

Pažitka snižuje krevní tlak a podporuje trávení. Obsahuje velké množství vitaminu C.






  • Mateřídouška obecná (Thymus vulgaris) Mateřídouška je polokeřík s plazivou lodyhou. Drobné květy v hlavatém květenství mají červenofialovou barvu. Celá rostlina příjemně voní. Jak pěstovat mateřídoušku Na našem území se vyskytují čtyři druhy mateřídoušek, ale celý rod je velmi proměnlivý a vyskytují se i další kříženci. K léčení se používají všechny druhy, pouze mateřídouška s citronovou vůní, rostoucí v přírodě,..
  • Heřmánek pravý (Chamomilla recucita) Heřmánek pravý je jednoletá příjemně vonící bylina. Terčové květy jsou žluté, okvětní lístky bílé. Lůžko je vyklenuté a duté, tím se výrazně liší od dalších druhů, jako např. heřmánkovec nevonný. Jak se pěstuje heřmánek pravý Heřmánek je rozšířeným plevelem po celém světě, množí se výsevem. Zároveň je to důležitá kulturní..
  • Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) Pampeliška lékařská je vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých a je celosvětově rozšířená. Můžeme ji znát také pod názvem smetanka. Nejlépe se jí daří v mírném pásu severní polokoule, ale vyskytuje se také na Novém Zélandu, v Severní a Jižní Americe nebo ve vlhkých tropech Oceánie. Pampeliška je velice nenáročná rostlina, k růstu ji stačí..
  • Pěstování yzopu (Hyssopus officinalis) Jak pěstovat yzop Yzop je víceletá rostlina s atraktivními modrými či fialovými květy. Na pěstování je nenáročná, místy i zplaňuje. Má ráda propustnou půdu, slunce a na podzim hluboký řez. Sběr yzopu Yzop se používá čerství, k sušení se sbírá nať – sbíráme ji od července do září. Použití v kuchyni S yzopem lze..