Řebříček obecný (Achillea millefolium)



Řebříček je vytrvalá bylina vysoká až 60 cm. Květy jsou v úborech bílé až narůžovělé. Koření mělce. Předmětem sběru je kvetoucí nať nebo jen květ.

Silněji působí příbuzný řebříček bertrám, který se od řebříčku obecného liší mohutnějšími květy a nedělenými listy. Po třezalce patří řebříček nejvíce používaným léčivým drogám.

Řebříček obecný (Achillea millefolium)

Řebříček obecný (Achillea millefolium)

Použití řebříčku

Farář Kneipp před více než 100 lety nazval řebříček “králem v léčbě ženských nemocí“, což se později potvrdilo. Droga účinně tlumí gynekologické krvácení, potlačuje bolesti při menstruaci a také bolesti v trávicím traktu. Používá se i do urologických čajů. Základní použití je formou nálevu 2 – 3 x denně po 150 ml. Vzhledem k silnému působení se míchá především ve směsi s květem měsíčku a natí kontryhele. Droga není vhodná pro dlouhodobé užívání a překročení dávek.

Častěji se používá homeopatické zpracování řebříčku, kde nehrozí předávkování. Řebříček je také jednou z nejdůležitějších magických rostlin.






  • Heřmánek pravý (Chamomilla recucita) Heřmánek pravý je jednoletá příjemně vonící bylina. Terčové květy jsou žluté, okvětní lístky bílé. Lůžko je vyklenuté a duté, tím se výrazně liší od dalších druhů, jako např. heřmánkovec nevonný. Jak se pěstuje heřmánek pravý Heřmánek je rozšířeným plevelem po celém světě, množí se výsevem. Zároveň je to důležitá kulturní..
  • Pěstování yzopu (Hyssopus officinalis) Jak pěstovat yzop Yzop je víceletá rostlina s atraktivními modrými či fialovými květy. Na pěstování je nenáročná, místy i zplaňuje. Má ráda propustnou půdu, slunce a na podzim hluboký řez. Sběr yzopu Yzop se používá čerství, k sušení se sbírá nať – sbíráme ji od července do září. Použití v kuchyni S yzopem lze..
  • Estragon (Artemisia dracunculus) Pěstování estragonu V našich podmínkách se pěstuje forma ruská a francouzská. Ta je chutnější, ale není mrazuvzdorná, přezimuje pouze v nádobě v bezmrazé místnosti. Sběr estragonu Sbíráme lístky nebo celou nať, kterou seřízneme cca 1/3 nad zemí, aby mohla rostlina opět obrazit. Použití v kuchyni Čerstvé lístky jsou vynikající v bylinkovém másle, přidávají se o..
  • Vavřín (Laurus nobilis) Pěstování vavřínu Tento teplomilný keř musíme v našich klimatických podmínkách pěstovat jako kbelíkovou rostlinu, protože by zimu nepřežil. Potřebuje hodně slunce a propustnou půdu. Sběr vavřínu Listy vavřínu můžeme sbírat po celý rok, používají se čerstvé nebo usušené. Použití v kuchyni Tzv. bobkový list je vynikající přísadou do polévek, omáček, dodá chuti..